Šéf Microsoftu Ballmer do roka skončí, akcie letí vzhůru

Steve Ballmer

Steve Ballmer

Generální ředitel technologického obra Microsoft během příštích 12 měsíců rezignuje na svou funkci a odejde na penzi. Následuje tak svého předchůdce a zakladatele firmy Billa Gatese. Po Ballmerově odchodu už dlouho volala řada investorů, akcie Microsoftu dnes proto letí vzhůru.

Ballmer odejde ihned, jakmile Microsoft vybere jeho nástupce. Firmu opouští na počátku procesu transformace. „Perfektní doba pro podobný druh změny neexistuje, teď ale nastal ten správný čas,“ prohlásil Ballmer. Dodal, že ačkoli chtěl původně odejít uprostřed velkých změn, Microsoft nyní potřebuje generálního ředitele, který ve firmě zůstane delší dobu, aby mohl udávat nový směr.

„Od chvíle, kdy jsem přišel do Microsoftu, jsme se rozrostli ze 7,5 milionu na skoro 78 miliard dolarů a z 30 lidí na téměř 100 tisíc zaměstnanců (…). Našim akcionářům jsme vydělali více peněz než prakticky jakákoli jiná firma na světě,“ napsal Ballmer v dopisu zaměstnancům. „Činím tento krok v nejlepším zájmu firmy, kterou miluji,“ dodal.

Místo počítačů tablety

Microsoft se snaží posunout z pozice výrobce operačního systému pro osobní počítače a posílit na poli online služeb a přenosných zařízení jako jsou tablety či mobilní telefony.

Na červnové konferenci WPC 2013 vytyčil Microsoft osm bodů, které chce firma v příštím fiskálním roce splnit. Microsoft se pokusí přesvědčit firemní zákazníky, aby stáhly po tabletu Surface a dotykových aplikacích pro Windows 8. „Integrovat iPady a tablety s Androidem do firem stojí hodně peněz. S Windows 8 přístroji je vše jednodušší, v tom budeme silní,“ vysvětlila tehdy v rozhovoru pro E15.cz viceprezidentka Microsoftu Jennifer Heard. Proč by si firmy měly vybrat tablet od Microsoftu.

Dalším úkolem je přesvědčit zákazníky, aby se vzdali Windows XP, nejrozšířenějšího operačního systému na světě, a přešli na Windows 8. Své rivaly chce Microsoft porazit i v cloudu.

Ballmer odchází po 32 letech

Nového šéfa vybere zvláštní komise, v níž zasedne i Gates. Microsoft zvažuje jak kandidáty zevnitř firmy, tak uchazeče zvenčí.

Vývoj akcií Microsoftu za posledních pět let Vývoj akcií Microsoftu za posledních pět letVývoj akcií Microsoftu za posledních pět let | Yahoo Finance

Během svých 32 let u Microsoftu vedl Ballmer řadu divizí včetně provozu či prodeje a divize vývoje operačních systémů. V roce 1998 se stal prezidetem, měl tak na starosti každodenní chod firmy. O dva roky později se stal generálním ředitelem.

Akcie Microsoftu na zprávu reagovaly během obchodování před otevřením burzy prudkým růstem o 7,9 procenta na 35 dolarů za akcii, po začátku pracovního dne na Wall Street akcie tento růst udržely. To potvrzuje averzi některých investorů vůči Ballmerovi, jeho odchod Microsoftu už dva roky doporučuje například David Einhorn, zakladatel hedgeového fondu Greenlight Capital.

Od té doby, co se Ballmer chopil vedení Microsoftu, ztratila firma skoro polovinu své hodnoty. Akcie se také od prvního Ballmerova roku na pozici generálního ředitele nikdy nedostaly nad 50 dolarů. Změnu nepřinesl ani příchod Windows 8, od kterého si Microsoft sliboval návrat na výsluní.

Vizitka Steva Ballmera
Steve BallmerSteve Ballmer | profimedia.czDatum a místo narození: 24. března 1956 v Detroitu; pochází ze švýcarsko-americké rodiny, otec byl imigrant, který se vypracoval na manažera automobilky Ford.
Vzdělání: aplikovaná matematika a ekonomie na Harvardově univerzitě (1977) - zde se seznámil s pozdějším zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem (ten však studia nedokončil), MBA na Stanfordově univerzitě kvůli zaměstnání přerušil.
Kariéra: dva roky pracoval pro firmu Procter&Gamble, k Microsoftu (založil jej Gates spolu s Paulem Allenem v roce 1975) se přidal v červnu 1980. Začínal zde s prodejem softwaru a marketingem, postupně se vypracoval až do nejužšího vedení. V roce 1998 povýšil na prezidenta společnosti - dvojky v manažerském žebříčku (hned za Gatesem), o dva roky později (od ledna 2000) byl jmenován i výkonným ředitelem. Gates se tehdy rozhodl věnovat převážně vymýšlení nových trendů, vytvořil si pro sebe funkci „hlavního softwarového architekta“.
Vývoj v Microsoftu: Ballmer s pověstí schopného manažera nastolil změnu mediální tváře firmy i značnou reorganizaci. Prosadil jiné odměňování a dovedl společnost k výplatě vůbec první dividendy (2003). Rozšířil její směřování k mobilním zařízením i digitálnímu domovu. I pod Ballmerovou taktovkou ale Microsoft čelí problémům a následným sankcím ze strany EU kvůli podezření ze zneužívání dominantního postavení.
V únoru 2008 EU uložila firmě rekordní pokutu 899 milionů eur (22,5 miliardy korun) za nedostatečné zpřístupnění informací o produktech rivalům, respektive za účtování neodůvodněných poplatků. Pro Microsoft to nebyl první trest - v roce 2004 jej EU pokutovala částkou 497 milionů eur (12,5 miliardy korun) a nařídila mu učinit nápravné kroky; v roce 2006 pak firma dostala další pokutu 280,5 milionu eur (zhruba sedm miliard korun) za to, že se nařízením dostatečně nepodřídila.
Za Ballmerovy éry uvedl Microsoft na trh nový operační systém Windows XP (2000), vyprojektoval herní konzolu Xbox 360, vytvořil alianci s německým telekomunikačním operátorem Deutsche Telekom AG ke spuštění internetové televize, zahájil prodej nového operačního systému Windows Vista (2006) či mediálního přehrávače Zune.
Ostatní: O impulzivním Ballmerovi se tradují historky, že svého času zahajoval porady výkřiky: „Peníze, peníze, peníze, miluji tuhle společnost …“ Pro silná slova prý nechodí daleko.
Díky svým energickým přednáškám, na nichž občas předvádí i „opičí“ tanec, má pověst největšího showmana v byznysu informačních technologií.
Jeho majetek se odhaduje na 15,2 miliardy dolarů (k letošnímu roku je na 19. místě v žebříčku časopisu Forbes). Je ženatý s Connie Snyderovou, mají tři děti. Relaxuje na lyžích či při basketbalu.

čtk