Selský rozum, díl 2: Ropa, zlato, stříbro...

Ole Hansen

Ole Hansen Zdroj: Saxo Bank

... jsou nejvíce likvidní, a proto nejlepší komodity k investici, říká expert na komodity z dánské Saxo Bank Ole Hansen ve 2. díle našeho finančního seriálu.

Proč investovat do komodit?

Komodity nabízejí možnost diverzifikace investičního portfolia jiným směrem než akcie a dluhopisy. Diverzifikované portfolio je stabilnější. Hlavními vlastnostmi komodit je jejich vzácnost, pročež bývají vnímány jako pojistka proti inflaci a tištění peněz, jemuž se říká „kvantitativní uvolňování“.

Jaké možnosti v obchodu s komoditami existují?

S komoditami lze obchodovat například pomocí futures, kontraktů na vyrovnání rozdílu (CFD, contract for difference), na spotovém trhu (jenž počítá s vyrovnáním obchodu do dvou dnů), prostřednictvím Exchange Traded Products (ETP) nebo přes společnosti, jež většinu svých zisků získávají právě na komoditách. Futures jsou ideální pro profesionálního investora, protože silným pákovým efektem lze obchodovat na trzích například s ropou nebo zlatem ve velkých objemech, i když fyzicky investujete částku nižší než deset procent nominální investice. CFD fungují jako opce, ale umožňují investorovi obchodovat s podstatně menšími objemy, takže představují dobrou volbu pro ty, kteří se chtějí aktivním obchodováním naučit poznávat fungování komoditních trhů. ETP jsou zase pro investory, kteří obchodují v delším časovém horizontu. Obchod s nimi funguje na stejném principu jako obchod s akciemi, jejž většina lidí zná, a nevyužívá pákového efektu, takže když investujete sto dolarů, riskujete jen právě těch sto dolarů.

Obchod s futures je ale velmi rizikový. Není to tak trochu jako návštěva kasina?

I velkým investorům se stane, že odhadnou vývoj na trhu s futures špatně. Investor by měl mít hranici ztráty, za niž není ochoten jít.

Zájemce může investovat i přes komoditní fondy. Jaké jsou jejich výhody?

Komoditní fond je často tím nejlepším řešením, zejména poté, co se objevily ETP. Rozložením investice do více než jedné komodity se zvyšuje stabilita.

Další možností je investice do akcií firem, které přímo s komoditami pracují, třeba těžařské doly…

To může být dobrá alternativa. Člověk by přitom však měl mít na paměti, že taková investice představuje nejen investici do komodity, nýbrž také do stavu akciového trhu obecně. Klesá-li cena komodity, snižuje to i ziskovost, řekněme, těžařských firem, takže propad ceny jejich akcií může být razantnější než pokles ceny řečené komodity. Dobrým příkladem je zlato. Jeho cena ve srovnání s touto dobou loňského roku poklesla o 18 procent, zatímco index velkých těžařských společností v téže době ztratil 41 procent své hodnoty.

Jaké komodity byste obecně vybral jako nejlepší?

V zásadě bych vybral ty nejlikvidnější, jako jsou ropa, zlato nebo stříbro. Je třeba mít na paměti, že tyto komodity mohou být obchodovány v obou směrech, takže lze profitovat z růstu i poklesu jejich ceny. Pokud zase chcete profitovat z ekonomického růstu, zejména v rozvojových zemích, nejlepší je investovat do sektorů, které jsou na růstu závislé, jako jsou energetika a průmyslové kovy.

Podle mnoha odborníků Fed a banky manipulují s trhem drahých kovů. Co vy na to?

Saxo Bank má celosvětový úspěch u lidí, kteří umějí peníze vydělat a rozmnožit je. V Dánsku, odkud banka pochází, a jiných západních zemích lidé mnohem aktivněji spravují své úspory a investují s podporou investičních poradců. Ole Hansen, hlavní analytik přes komodity ze Saxo Bank, čtenářům ZENu vysvětluje základy obchodování s komoditami, které jsou v současné globální ekonomice zajímavé ze dvou důvodů:

1) investice do komodit může být pojistkou proti nenadálým ekonomickým otřesům (nejjistější formou investice je podle Oleho nákup fyzického drahého kovu); 2) některé komodity se mohou zhodnocovat, i když velké ekonomiky stagnují – např. když roste poptávka po komoditách na rozvíjejících se trzích.