Šermíři si oblíbili Zlín i bez památek

Zlín je moderní město bez středověkých památek, a přesto tu funguje hned sedm skupin historického šermu. Čím to je?

Ačkoliv není Zlín historickým městem a nemá žádné středověké ulice ani domy, šermířům se tu líbí. Svědčí o tom sedm šermířských skupin, které ve městě působí.
„Zlín sice nemá historický ráz, ale možná právě proto je tu po historii takový hlad. Podobný počet sdružení věnujících se tomuto období ve srovnatelných městech nenajdete,“ říká novinář Aleš Fuksa, který sám několik let působil v různých šermířských sdruženích.

Vystoupením v brnění s meči a sekerami se ve Zlíně věnují desítky lidí. Nejznámější a největší šermířskou skupinou ve městě je Revertar.
Funguje od roku 1995 a za své domovské sídlo si vybral hrad v Malenovicích. Dnes má kolem dvaceti členů. Od roku 2003 pořádá Revertar v malenovickém podhradí každý rok v květnu festival Zkřížené meče. Je to jedna z největších přehlídek skupin historického šermu v Česku.

Ve Zlíně a okolí jsou ještě skupiny Erebus, Virtus vincit, Berendal, Lukovští, Charon a Solutus. V Domě dětí Astra dokonce fungují šermířské kroužky. „Pro nejmladší děti od šesti let, pro starší školáky a pro studenty. Děti se smozřejmě neučí bojovat se skutečnými meči, ale jen s menšími dřevěnými replikami,“ říká Radek Machů ze skupiny Solutus, který učí bjovat ty nejmenší.