Singapur, město lvů. A obchodu

Singapur

Singapur Zdroj: Petr Riha

Město a stát v jednom Singapur ležící na nejjižnější části malajsijského poloostrova patří k nejbohatším místům na světě.

Jako by ho k tomu historie předurčila. Singapur nevznikl organicky, ale založila ho téměř přede dvěma sty lety britská Východoindická společnost. Smlouvou, kterou za ni podepsal Sir Thomas Stamford Raffles se sultánem Husejnem z malajsijského Johoru.

Otec zakladatel

Raffles je dosud oslavován jako zakladatel města – jmenuje se po něm nejslavnější hotel, bulvár, mnoho budov, restaurací i firem. Původním malajsijským jménem Singapura, město lvů, získalo na Británii nezávislost až na začátku šedesátých let. Pozici, kterou za britské nadvlády tato kolonie měla coby jeden z nejdůležitějších přístavů světa, si poté nadále rozvinula.

SingapurSingapur | Petr Riha

Lvi prý na území Singapuru nikdy nebyli. Přesto symbolem města zůstal lev s rybím ocasem, mořský lev Merlion, jehož socha hledí na město ze zálivu a je nejtypičtějším suvenýrem dováženým ze Singapuru.

Milionář, kam se podíváš

Singapur je třetí nejbohatší stát světa, je čtvrtým nejvýznamnějším globálním finančním centrem. Žije v něm 5,5 milionu lidí, zhruba dva miliony obyvatel jsou přistěhovalci. Tři čtvrtiny jsou etničtí Číňané, velké minority mají Malajsijci a Indové. Úřední jazyk je angličtina, vlastní jazyky se obyvatelé učí ve svých školách. Standardem je takzvaná singapurská angličtina, která variuje až k míšeneckému dialektu „singliš“.

Asijské bohatství je v Singapuru vidět všude. Není divu, je to město, kde je nejvyšší podíl milionářů na světě. Každá šestá domácnost má úspory vyšší než milion singapurských dolarů (zhruba 28 milionů korun).

Symbolem města je mořský lev Merlion, jehož socha hledí na město ze zálivu a je nejtypičtějším suvenýrem dováženým ze SingapuruSymbolem města je mořský lev Merlion, jehož socha hledí na město ze zálivu a je nejtypičtějším suvenýrem dováženým ze Singapuru | Petr Riha

Národním volnočasovým sportem, do kterého je vtažen každý turista, je proto nakupování a kulinaření. Nákupních mallů, kde jsou zastoupeny všechny světové luxusní značky, je ve městě bezpočet, nejslavnější je asi Forum na nákupní ulici Orchard Street. Turista, který má hlouběji do kapsy nebo mu nakupování stylem Dubaj nesedí, může zamířit do čínské, indické a arabské čtvrti, kde si prožije pravou Asii.

Život ve výškách

Singapur leží asi dvě stě kilometrů od rovníku, přesto je naprosto čistý – návštěvník nezaznamená tropický hmyz ani jiné živočichy běžné v asijských zemích. Na podzim a v zimě bývá období dešťů, a i s tím se město vypořádalo: mnoho ulic je zastřešených včetně slavné jídelní ulice v China Town. Kvůli vysoké hustotě osídlení se osobní i pracovní životy většiny Singapurců odehrávají ve výškových budovách a mrakodrapech. Ve městě je jich 4300.

Setkání s Klausovými

Stohektarová zahrada Gardens by the Bay byla vybudovaná za více než miliardu dolarůStohektarová zahrada Gardens by the Bay byla vybudovaná za více než miliardu dolarů | Petr Riha

Je zde 380 tisíc rostlinných druhů. Singapurská botanická zahrada spolu s orchidáriem navazuje na tradici první botanické zahrady založené již Sirem Rafflesem. Zde ve VIP Orchid Garden turisté najdou křížence pojmenované po nejrůznějších osobnostech, třeba japonské princezně Masako či Margaret Thatcherové. Svou orchidej v zahradě mají i Václav a Livie Klausovi.

Podpora fauny

Největším tahákem pro zábavychtivé turisty je Sentosa, ostrovní zábavní park rozkládající se na pěti kilometrech čtverečních. Kromě hotelů, golfových hřišť a zahrad jsou zde singapurská Universal Studios, nedávno otevřené Muzeum Madame Tussauds či Mořský svět s 2500 vodními živočichy včetně delfinária či žralokária. Sentosu s městem spojuje lanová dráha, která je zvláště pro děti samostatnou atrakcí.

SingapurSingapur | Petr Riha

Podobně jako o zeleň se stát ve městě snaží neochudit obyvatele a turisty také o zvířata. V Singapuru je slavné zoo, říční a noční safari a ptačí park. Ještě dál zašlo supermoderní letiště Changi Airport. To pro ukrácení čekání v hale vybudovalo Motýlí zahradu, kde turisté mohou relaxovat mezi tisícovkou motýlů.

Unikátní Singapur: Proč navštívit městský stát, kterému se přezdívá brána do Asie. Více zde >>>