Skejťáci: Park dosloužil už čtyřikrát

Liberečtí skejťáci vytáhli do boje za nový areál s překážkami. Vymysleli projekt a žádají o evropské peníze.

Rovný plac, betonové U-rampy, pevné železné konstrukce, překážky připravené zvlášť pro skateboardisty a cyklisty, ale třeba také funkční záchody. Takový skate park by chtěli boardaři v Liberci. Na místo toho každý den jezdí po asfaltovém plácku s boulemi a výmoly, na kterém mají překážky uhnilé konstrukce nebo jsou v jejich dřevěných částech obrovské díry.
„Skate park je tady od roku 1998 a jeho životnost skončila už nejmíň čtyřikrát. Jediné řešení, jak ho změnit, aby nebyl nebezpečný, je postavit úplně nový,“ říká Ondřej Manych, který pravidelně v parku jezdí už sedm let.
Kdyby si sami skejťáci překážky neopravovali a neudržovali alespoň trochu pohromadě, už by dávno neexistovaly.
„Díry v dřevěných překážkách vznikly opotřebením a taky se na nich podepsalo liberecké počasí. Něco jsme si stloukli sami, ale třeba konstrukce jsou prohnilé a na to, abychom si za svoje peníze pořídili nové, nemáme,“ vysvětluje student vysoké školy Manych.
Park v Barvířské ulici, který patří městu, pustne hlavně v posledních letech. „Dřív tady byly třeba záchody a platili jsme vstupné, asi dvacku. Nemohl sem přijít kdokoliv a mělo to režim. Poslední dva roky se ale neděje nic a všechno chátrá,“ popisuje situaci další z kluků patnáctiletý student Matěj Korál.
Všichni příznivci prken na kolečkách se shodují na tom, že by klidně i platili vstupné nebo si koupili permanentky, pokud by měl skate park nějakou úroveň.

Použité stříkačky

„Takhle sem leze každý. Schází se tady večer party, dělají nepořádek a pijou alkohol. Je skoro o strach jít jenom kolem. To je blbý, protože pro nás, kteří sem chodíme jezdit, to není nejlepší vizitka a všichni si myslí, že nepořádek tady děláme my,“ podotýká Manych. Dokud byl skate park udržovaný v souvislosti s programem prevence kriminality, bylo podle sportovců vše v pořádku. „Teď rozhodně preventivně nepůsobí. Všude kolem se povalují použité stříkačky,“ popisuje Manych.
Fandové parku se o věc postarali sami. Připravili projekt na nový skate park, se kterým vyrazili za zástupci města. Teď čekají, jestli jejich plán uspěje.
„Myslím si, že by projekt nového skate parku mohl vyjít. Viděla jsem ho. Je zařazený do programu Integrovaného plánu rozvoje města,“ uvedla liberecká náměstkyně pro sport Zuzana Kocumová. Podle ní má ze strany města podporu, teď musí žadatelé čekat, jestli se na nový park podaří získat peníze z evropských fondů. „V létě už by mohlo být jasné, jestli nový skate park bude,“ míní Kocumová.
Skateboardisté si dělají naděje. „Tenhle park je poslední široko daleko. Nedávno zbořili ten ve Stráži nad Nisou, teď už je nejblíž až ve Stráži pod Ralskem. Tak velké město jako je Liberec si přece vlastní arénu zaslouží,“ vysvěluje Manych a vzpomíná na dobu, kdy nejlepší boardisté jezdili v Liberci dokonce celorepublikové závody. „Když bude potřeba, rádi přijdeme třeba na brigádu a pomůžeme dát skate park dohromady,“ dodává za většinu uživatelů Štěpán Hartvick.