Skener rozpozná duhovku na dvanáct metrů

Není úniku. Vyspělá elektronika
spojená se špičkovou optikou neomylně
identifikuje člověka podle duhovky na vzdálenost
mnoha metrů

Není úniku. Vyspělá elektronika spojená se špičkovou optikou neomylně identifikuje člověka podle duhovky na vzdálenost mnoha metrů Zdroj: Carnegie Mellon University

Většina zařízení pro snímání oční duhovky nebývá příliš praktická ze dvou příčin: osoba musí k zařízení přistoupit na vzdálenost pár centimetrů a pak nějakou dobu čekat, než skončí ověřovací proces. Obě mouchy jednou ranou zabili výzkumníci z Carnegie Mellonovy univerzity.

Jejich skener duhovky nejenže odvede práci za jednotky sekund, ale navíc z extrémní vzdálenosti až dvanácti metrů. Zařízení je dokonce natolik přesné, že z takové dálky rozpozná třeba totožnost řidiče vozidla z odrazu jeho pohledu ve zpětném zrcátku.

Podle výzkumníků tak nastává renesance v použití skenerů duhovky a nic už nebrání tomu, aby u sebe lidé přestali nosit třeba magnetické karty či jiné identifikační prvky. Nový skener je zavčas rozpozná a sám jim kupříkladu otevře dveře či za ně v obchodě zaplatí.

Obavy ze špehování

Odpůrci přílišného dohledu nad jednotlivci však varují, že promyšlený systém může zneužít třeba nějaká špionážní agentura ke sledování občanů. Pochybují také o tom, zda je vůbec společnost dostatečně zralá na tyto takřka futuristické identifikační možnosti.

Jedním z problémů třeba v Evropské unii bude, že nový dálkový skener dokáže shromažďovat informace o jedincích a jejich duhovkách, aniž by k tomu dali výslovné svolení – a to je podle evropské legislativy nemožné. Celkem obligátním problémem je pak už bezpečnost uchovávaných dat.