Skicentra investovala nejen do zasněžování

Špatné zkušenosti se sněhem v minulých letech stály za rozhodnutím celé řady horských středisek investovat letos hlavně do zasněžovacích zařízení. V některých zimních centrech se modernizace dočkalo i zázemí pro lyžaře. Investice skicenter letos rozhodně nebyly tak masové jako v minulých letech.

Největší investice se letos dokončují v Jizerských horách, kde se uskuteční příští rok mistrovství světa v klasickém lyžování.

Kvůli této akci prošel areál na Ještědu velkou modernizací. „Zhruba 1,5 miliardy korun do něj investovalo město Liberec,“ řekl ředitel společnosti Snowhill Daniel Svrček. Celkem 15 milionů investovaly do nového vybavení areály Tanvaldský Špičák a Severák. Na začínající lyžaře pamatovala Jizerská obecně prospěšná společnost. Ta použila polovinu z dvacetimilionové dotace z evropských fondů na rekonstrukci pětikilometrového běžeckého okruhu v Bedřichově, který vyhledávají rodiny s dětmi. Do umělého zasněžování a nových rolb investovala horská střediska v Krkonoších. Tamější vlekaři jsou už na sezonu připraveni.

Nejvíce práce s přípravami na nadcházející sezonu měli pracovníci skicentra v Přemyslově na severní Moravě. Areál zachvátil loni požár a provozovateli způsobil škodu 16 milionů korun. Následky neštěstí jsou už odstraněny. Velké změny čekají lyžaře na Lipně, kde se postavila nová lanovka. Nové lyžařské vleky začnou letos jezdit také v Křemešníku u Pelhřimova nebo ve skiareálu Monínec na Příbramsku.

#####Krkonošské areály se stále zlepšují

Horská střediska v nejvyšších českých horách rozhodně nespí na vavřínech a trvale investují do zlepšení služeb pro lyžaře. Největší český lyžařský areál ve špindlerovském Svatém Petru letos instaloval nové, výkonnější technické zasněžování a rozšířil flotilu vozidel pro úpravu sjezdových tratí. „Do výše jmenovaných technických novinek jsme investovali zhruba 50 milionů korun, tyto investice byly financovány kombinací vlastních zdrojů a leasingů,“ říká zástupkyně společnosti SKIAREÁL Špindlerův Mlýn Martina Čermáková. Ona, stejně jako zástupci dalších krkonošských středisek, si trochu posteskla na špatný stav některých příjezdových komunikací do horských center. Nový zasněžovací systém na části sjezdovek je i ve Skiareálu Černá hora-Janské Lázně. Během léta se zde vybudoval nový most přes silnici Janské Lázně - Černý Důl, kompletní rekonstrukcí prošla budova dolní stanice kabinové lanovky. „V posledních pěti letech jsme zde investovali přibližně 500 milionů korun,“ říká ředitel Skiareálu Černá hora Petr Hynek.

Podle jeho slov krkonošská centra trpí často neobjektivním hodnocením ve srovnání s alpskými. „Samozřejmě nelze srovnávat nesrovnatelné - rozlehlost a vysokohorské prostředí Alp u nás nenajdeme, ale výborné lyžování a v posledních letech i nejmodernější horské technologie a kvalitní služby rozhodně ano,“ dodává.

#####V Jeseníkách vyroste nová lanovka

Již příští rok bude lyžařům v Jeseníkách sloužit první šestimístná lanovka v České republice. Areál na svazích Dlouhých Strání s dojezdem v Koutech nad Desnou na Šumpersku se svou kapacitou lanovek 12 tisíc lyžařů za hodinu přiblíží největšímu českému středisku ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Areál v hodnotě 600 milionů korun nabídne práci asi 80 lidem. Centrum postaví olomoucká firma K3 Sport.

Významnou část prostředků chce získat z dotací z Evropské unie. Přípravy trvaly šest let. „Teď čekáme na stavební povolení na poslední vleky a dolaďujeme s ochranáři některé podrobnosti, například barvu vleků a lanovek a dalších zařízení. Zásah do přírody musí být co nejméně rušivý,“ uvedl jednatel firmy K3 Sport David Kestl.

V první a rozhodující etapě, která si vyžádá náklady 400 milionů korun, se mají do příští zimy postavit šestisedačková lanovka a dvě sjezdovky. Jedna dlouhá 2 200 metrů a druhá kilometrová. K tomu zde vznikne nejmodernější a nejvýkonnější zasněžovací systém u nás. V dalších letech přibude další sjezdovka a dvě čtyřsedačkové lanovky.

Celý areál by měl být hotový v roce 2012.

#####Ve středních Čechách bude nová sjezdovka

Příznivci zimních sportů ve středních Čechách by se v prosinci měli dočkat nové sjezdovky se čtyřsedačkovou lanovkou, kterou připravují ve skiareálu Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku. Investovala i další středočeská lyžařská střediska, a to hlavně do technického vybavení. Vzhledem ke klimatickým podmínkám v regionu se totiž neobejdou bez umělého zasněžování. „Do 30. listopadu chceme mít všechno hotovo,“ řekl provozovatel Monínce Jaroslav Krejčí. V současnosti dokončují stavbu vleku, příští týden by se měla začít montovat čtyřsedačková lanovka. Finišuje také výstavba zasněžovacího systému a objektu služeb. Nové lyžařské středisko Monínec bude mít sjezdovku dlouhou 1 200 metrů, která bude osvětlená a v celé délce uměle zasněžovaná. Lanovka má mít přepravní kapacitu 2 400 lidí za hodinu. V horní části sjezdovky bude ještě nový dvoumístný vlek s kapacitou 1 200 osob za hodinu. V provozu zůstane i nynější sjezdovka u hotelu dlouhá 170 metrů. V prostoru nástupu na lanovou dráhu budou kromě objektu s restaurací, půjčovnou a servisem dva apartmánové domy s kapacitou 54 lůžek a velké bezplatné parkoviště. Náklady na vybudování nového lyžařského areálu byly 170 milionů korun. Investor na něj dostal státní dotaci 50 milionů korun, zbytek hradí z vlastních zdrojů.

#####Bublava chystá modernizaci

Nová lanovka by měla být možná už příští zimní sezonu v Bublavě na Sokolovsku.

„Chtěli jsme ji postavit už letos, ale nepodařilo se získat dotaci z Evropské unie. Zkusíme to na jaře znovu,“ uvedl provozovatel zdejšího areálu Jiří Lhota.

Vedle lanovky by zde měla vyrůst i kilometrová sjezdovka. „Po tříletém úsilí jsme získali všechna stavební povolení pro zásadní rozšíření areálu o novou sjezdovku se čtyřsedačkovou lanovkou, která zároveň spojí stávající areál se sousední obcí Stříbrná,“ pokračuje Jiří Lhota. Podle jeho slov stály administrativní práce spojené s přípravou projektů a stavebními povoleními včetně výkupu části dotčených pozemků a podání v letošní výzvě bohužel neúspěšné žádosti o dotace zhruba 4,5 milionu korun. Jiří Lhota také vysvětluje, proč se před letošní sezonou zrovna dvakrát masivně v horských střediscích neinvestovalo. „Až na výjimky, jako jsou hlavně velké areály ve vyšších nadmořských výškách, se většina ostatních zimních středisek potýká s následky předloňské katastrofální a loňské podprůměrné zimy.

Výsledky předchozích dvou zim se také podílejí hlavní měrou na nižším bodovém ekonomickém ohodnocení provozovatelů pro dotace a tím snižují jejich dostupnost,“ říká.

#####Pomáhají evropské peníze

#####Modernizace na Lipně

Jednou z největších letošních investic v českých horských střediscích byla modernizace skiareálu na Lipně v jižních Čechách za 200 milionů korun. Pracovníci areálu vyměnili přepravní zařízení za tři nové čtyřsedačkové lanovky, tři pohyblivé koberce a dva dětské vleky. Posílil se i zasněžovací systém na dvojnásobný výkon a sjezdovky prodloužily o 1,5 kilometru. Areál získal na projekt dotaci 112 milionů korun z Regionálního operačního programu. „Jedná se v Česku o nevídané změny. Lyžaři se budou v přepravovat výhradně na sedačkových lanovkách a pohyblivých kobercích namísto nepohodlného využívání lyžařských vleků, což je v republice naprostý unikát,“ uvedl Luboš Krejza, ředitel společnosti Lipno Servis, která lyžařský areál provozuje. Podle starosty Lipna nad Vltavou Zdeňka Zídka je zdejší lyžařský areál velkým přínosem pro celý region. „Funguje to už několik let dobře, shodnou se na tom návštěvníci i obyvatelé“ uvedl starosta. Zdůraznil, že díky skiareálu se turistická sezona v regionu prodloužila na celý rok. Krejza připomněl, že v zimní sezoně středisko zaměstnává 201 lidí, z nichž zhruba 50 je stálých zaměstnanců.