Sklep patří želvám. Nejsou to mazlíčci a nemají jména

Devětatřicetiletý Daniel Slavík chová vzácné vodní želvy. Vyčlenil jim celou místnost.

Opavský instalatér Daniel Slavík má vlastní želví království. Svým želvám vymezil jednu celou místnost ve sklepě. Uvnitř je ve dne v noci příjemných pětadvacet stupňů.
„Ve čtrnácti letech jsem zjistil, že je želva z celého akvária nejzajímavější. Tak jsem si kupoval další druhy. Časem jsem zjistil, že ne všechny jsou stejné. Každý má jinou sociální inteligenci a je jinak vyvinutý,“ říká želvař.
Želvy nepovažuje za domácí mazlíčky a nedává jim jména. Typické vodní želvičky už nechová, zajímá se o některé rody. „Chovám sedmnáct druhů vodních želv. Mezi nejvzácnější patří druhy z rodu Kinosternon, Claudius a Staurothypus. U Staurothypuse Salviniho jde o první odchov v celé Evropě a některé druhy jsou jediné v Česku,“ říká Slavík.
V želvím království má různě zbarvené druhy. Velkou přerostlou samici i želví miminka. Želvy už svého chovatele poznají. Když však přijde někdo cizí, některé se skrývají.

Jídlo dvakrát týdně

„Finančně ani časově náročné to není. Krmím je jednou, dvakrát týdně a vodu měním jednou za měsíc,“ popisuje Slavík želví režim. Práci mu usnadňují vodní filtry.
„Na jejich chování mám i po letech co objevovat,“ říká. Kromě želv choval různé druhy plazů, brouků a pavouků. Želvy jediné zůstávají. „Nedostanu se k nim kvůli práci tak často, jak bych chtěl, a měl čas je pozorovat,“ uvádí Slavík.
Za léta, co je chová, nasbíral spoustu zkušeností a vědomostí o želvím životě. „Nedělám to pro peníze, je to můj koníček. Když se mi želvy rozmnoží, buď je vyměním, nebo pošlu kolegům do zahraničí, protože se jedná o opravdu vzácné druhy a chci v evropě zachovat jejich chov,“ uvádí Slavík. Byl členem mezinárodní organizace CETA jako koordinátor chovu rodu Kinosternon v Evropě. Je členem mezinárodní organizace pro ochranu želv TSA.