Školáci s kamerou: zábava, či šikana?

Přerovští studenti se baví tím, že ve škole natáčejí učitele a spolužáky.

Gymnazista močí do mušle a spolužáci ho přitom natáčí. Studentka při testu z matematiky radí ostatním a učitelka jí zabavuje písemku. Přerovští školáci mají novou zábavu. Natáčejí na mobily či kamery videa, která zesměšňují spolužáky i učitele, a vystavují je volně na internetu. Odborníci to nazývají e-nebezpečím a upozorňují, že zábava může přerůst v šikanu.

Ředitelka Gymnázia Jana Blahoslava v Přerově Romana Studýnková, kde některé nahrávky vznikly, proti natáčení bojuje. „Žáci nesmějí používat ve vyučování mobilní telefon ani kameru. Kdo zákaz poruší, dočká se postihu,“ upozornila Studýnková. Většina na internetu umístěných nahrávek vznikla v době, kdy gymnázium ještě nevedla.

Zesměšňující nebo vulgární nahrávky rozčilují rodiče některých gymnazistů. „Náhodou jsem na videa na internetu narazila. Gymnázium Jana Blahoslava tam má nejvíce příspěvků. Většina z nich je pozitivních. Je mezi nimi ale i několik, která by do desáté hodiny večerní nemohla odvysílat ani televize,“ postěžovala si matka jednoho z přerovských gymnazistů, která si nepřála zveřejnit jméno.

Nelíbí se jí například záběry, na kterých se studentka ohání nepovedeným testem a sprostě při tom nadává. Videa už mají na internetu tisíce zhlédnutí. Zmíněné záběry z testu v matematice, na kterých školačka radí spolužákům a učitelka ji potrestá zabavením písemky, si lidé přehráli už více než desettisíckrát.
Některá videa už se přitom blíží šikaně. Například v jednom z nich parta chlapců sprostě uráží spolužáka a přejí mu zkažené Vánoce. „To je příklad takzvaného e-nebezpečí. Učitelé jsou mnohdy bezradní,“ říká lektorka projektu E-Nebezpečí Veronika Krejčí.

Piju víno, kašlu na učitelku, fotím spolužačku na záchodě

Kyberšikana. To je nový termín, kterým se zabývají odborníci po rozmachu internetových sociálních sítí. Díky moderním mobilním telefonům mohou školáci kdykoliv a kohokoliv fotografovat či natáčet. Tím, že spolužáky i učitele zobrazují v choulostivých situacích, jim mohou ublížit. Problém se dotýká i škol v Přerově.

Odbornice na takzvané e-nebezpečí Veronika Krejčí připomíná, že zvláště starším učitelům se špatně novému fenoménu čelí, protože na něj nejsou připravení. „Chceme s těmito problémy pomoci i přerovským školám. Nabízíme bezplatné kurzy pro učitele, kde je naučíme, jak jim čelit,“ říká Krejčí.
Přestože je na internetu k vidění mnoho kontroverzních nahrávek z přerovských škol, z nich zaznívá, že problémy s kyberšikanou nemají. Někteří žáci se přitom chlubí i tím, že měli právě kvůli natáčení nevhodných videí ze školních lavic kázeňské postihy.

Strach z publicity

Ředitelé škol problémy i tresty za kyberšikanu popírají. „Ředitelé se prostě bojí negativní publicity. Obávají se, že když to začnou řešit média v kombinaci s policií, tak to školu odrovná,“ říká Krejčí. Praxe bývá při provalení nějakého výstřelku většinou stejná. Ředitelé se snaží, aby se problém elegantně vyřešil na půdě školy a ven se nedostal.

Jeden ze školních šotů si mohla prohlédnout i redaktorka Sedmičky, ovšem pod podmínkou utajení jména autora. Amatérský kameraman z deváté třídy si natočil hodinu chemie, ze které by Komenský zaplakal. Učitelka se před tabulí snaží vysvětlovat učivo, zatímco děti ji okatě ignorují. Chodí po třídě, házejí si vlaštovky, holky sedí k vyučující otočené zády a lakují si nehty. Dokonce pokřikují „Paní učitelko, úsměv!“

„Točil to kamarád ze srandy na mobil. Nejsme ale tak hloupí, abychom video veřejně vyvěsili na internet. Vzniklo jen pro naše pobavení a hlídáme si, aby nepřišlo do špatných rukou,“ podotkla patnáctiletá školačka.
Přerovské školy neřeší jen problémy s videonahrávkami, ale i s fotografiemi. Před časem na jedné ze základních škol zjistili, že žákyně vyfotila svou spolužačku v choulostivé situaci přímo na záchodě. Dívka pak obrázek rozeslala svým kamarádům, aby je pobavila. Vedení školy hned jednalo. Drzá fotografka musela zajistit, aby fotka zmizela ze světa a ztrapněné spolužačce se omluvit.

V dalším případě si jiná žákyně ze stejné základní školy vyfotila učitelku ve chvíli, kdy se převlékala do tělesné výchovy. Obrázek kantorky ve spodním prádle také chvíli koloval mezi školáky.

Každé třetí dítě

Právě tato situace není neobvyklá. Poslední český průzkum na téma e-nebezpečí dělali v tomto školním roce odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci a ti zjistili, že každé třetí dítě někdy iniciovalo kyberšikanu. „Dvě procenta dětí se dokonce přiznaly, že se aktivně zapojily do zesměšňování učitele. A to tak, že ho vyprovokovaly a pak si vyhrocenou situaci natočily,“ uvedla Krejčí.

Podle expertů jsou dnes školáci opatrnější než před pár lety a více si svá díla hlídají. Na internetu jsou tak k vidění spíše nahrávky staré rok i více. Kromě studentů Gymnázia Jana Blahoslava se natáčeli třeba i studenti z přerovské Střední průmyslové školy. Kdokoliv si tak kdekoliv na světě mohl prohlédnout, jak jistý Jura vysvětluje Coulombův zákon, nebo jak se baví žáci při praxi v dílnách, když jsou mimo dohled mistra. Zasmát se mohou i nad pošťuchováním dvou studentů, z nichž se jeden snaží toho druhého z hecu políbit.

Ředitel průmyslovky Jan Slezáček zdůrazňuje, že učitelé studenty poučili, aby se podobným věcem vyvarovali. „Mobil ve vyučování nesmějí používat. Ale všechny neuhlídáme. Žádné závažnější problémy jsme zatím nezaznamenali, ani jsme nemuseli dělat kázeňské postihy,“ podotýká Slezáček.

Problém s natáčením naopak řešila Střední škola technická v Přerově. Právě s tímto fenoménem škola před rokem bojovala. A to poté, co jeden z žáků vyvěsil na internet záběr, jak ve školní lavici popíjí víno. Problémový učeň musel školu opustit. „Už o tom nechci mluvit. Je to pro mne uzavřená záležitost. Naši žáci ví, že natáčet se ve vyučování prostě nesmí, máme to ve školním řádě,“ uzavírá ředitel školy František Šober.