Skotský Dufftown – království single malt

Dufftown

Dufftown Zdroj: Libor Budinsky

Skotské městečko Dufftown má světový unikát. Nikde jinde nestojí tolik destilérek jako právě tady. „Řím má sedm pohoří, Dufftown sedm palíren,“ opakuje průvodce starou říkanku, která v angličtině využívá podobnosti slov hills a stills. Jenže oblíbená hříčka už pár let neplatí, neboť v současné době zde už funguje devět palíren. Prostě takové malé království whisky.

Milovníci whisky mají dvě oblíbené destinace. Tou první je ostrov Islay, domov známých „uzených“ či kouřových whisky, které jsou určené spíše pro zkušené znalce. Dufftown naopak potěší i naprosté začátečníky, neboť whisky z kraje Speyside je často příjemně ovocná, nasládlá a v její vůni můžete dokonce ucítit banány, jablka, hrušky či ananas. Ale obě místa mají jedno společné, vyrábějí prestižní whisky s označením single malt, tedy whisky, která pochází z jedné palírny a nijak se nemíchá, zato se v ní výrazně projevuje chuť sudu, ve kterém zrála.

DufftownDufftown | Libor BudinskyKaždý rok se ze Skotska vyváží 700 milionů lahví whisky. Jde především o míchanou variantu. pravý Skot však miluje jednodruhovou whisky. Nejprodávanější pocházejí z kraje Speyside. Patří k nim i ty z destilérky Glenfiddich, která stále patří do rukou rodiny zakladatelů

Voda života

Drtivá většina konzumentů whisky dává přednost levnější míchané whisky (každý rok se ze Skotska vyváží 700 milionů lahví), pravý Skot ovšem miluje single malt, která nejvíce odráží neuvěřitelně krásnou a rozmanitou skotskou přírodu. A nejprodávanější single malt nejsou paradoxně ze skotské vrchoviny, ale z kraje Speyside. Za návštěvu stojí například destilérka Glenfiddich, neboť je jednou z posledních skotských palíren, která stále patří do rukou rodiny zakladatelů. Navíc se k jejímu založení váže krásný příběh ilustrující duši staré dobré Británie z dob, kdy byla nejrozvinutější a nejmocnější zemí světa.

DufftownDufftown | Libor BudinskyV single malt whisky se výrazně projevuje chuť sudu, ve kterém zrála

Malý William Grant pocházel přímo z Dufftownu a už jako sedmiletý chodil pást krávy a ovce na okolní kopce. Když dokončil školu, nastoupil do místní palírny jako účetní a později se stal dokonce hlavním manažerem. Pracoval v palírně dvacet let, a přestože měl velkou rodinu (devět dětí), celý život šetřil a střádal vydělané peníze, aby si splnil svůj velký sen. V roce 1886 dal výpověď, koupil si pozemek, vybavení a pustil se s pomocí svých devíti dětí do výroby vlastní whisky Glenfiddich. A stálo to za to.

Splněný sen

„O třicet let později už vyvážel whisky do 30 zemí a dnes na jeho základech stojí rodinná společnost, která exportuje whisky do 189 zemí. A když navíc před pěti lety sestavil Sunday Times žebříček nejbohatších rodin v Británii, Grantovi potomci obsadili třetí místo,“ dokončuje příběh jedné z nejslavnějších skotských single malt whisky místní průvodkyně Veronica Ripleyová a při následující ochutnávce upozorňuje, že právě jejich dvanáctiletá whisky je nejprodávanější single malt na světě.
I když to nejlepší jsme ochutnali přímo mezi sudy. Zrání whisky v sudech je totiž poněkud ztrátový proces. Z každého sudu se rok co rok odpaří dvě procenta obsahu, což je ona pověstná andělská daň. A jak whisky pozvolna mizí, její kvalita, a samozřejmě také cena, pozvolna stoupá. A to až do milionů. Nejstarší sud či podle velikosti spíše soudek pochází z roku 1957, a přestože je v něm už jen nějakých 100 litrů whisky, jeho cena činí neuvěřitelných 250 tisíc liber. Takže pokud si z něj necháte stočit jednu lahev, vyjde vás na nějakých 60 tisíc korun.

DufftownDufftown | Libor BudinskyCesta ze sladovny do sklenice může u těch nejdražších druhů whisky trvat i několik desítek let

Všechny krásy palíren

Jen o kousek dál stojí sesterská destilérka Balvenie, která vyrábí whisky ještě tradičnějším způsobem než Glenfiddich. Tady můžete v rámci tříhodinové prohlídky prostudovat celý proces výroby od máčení ječmene přes jeho nakuřování až po vaření sladu a samotnou destilaci. A pak také nahlédnout do nádherného sklepa, kde whisky pomalu a pozvolna dostává svou unikátní chuť. A co odtud ochutnat? Jako jednu z unikátních edicí whisky doporučují 12letou single malt Double Wood (v Česku není v běžné nabídce, ale je možné ji koupit na velkých evropských letištích včetně Frankfurtu).

Double Wood má velmi bohatou a jemnou chuť, neboť whisky po 11 letech zrání v sudu po bourbonu zrála další rok v sudech po sherry, takže zatímco první zrání ji obohatilo o jemnou vanilkovou příchuť, druhý sud whisky dodal příjemnou ovocnost a medový nádech. Tato whisky se doporučuje pro začátečníky, neboť není tak rafinovaná a její chuť je komplexně vyvážená. Velmi zajímavá je také Balvenie Portwood zrající v sudech po portském víně.

DufftownDufftown | Libor BudinskyVeškeré informace o Skotsku včetně nabídky devíti tisíc hotelů všech kategorií a dalších zajímavých možností ubytování najdete na stránkách visitscotland.com. Informace o hlavním městě whisky pak hledejte na dufftown.co.uk

Když už budete v Speyside, nezůstávejte pouze v Dufftownu, ale vydejte se prozkoumat i jeho nedaleké okolí, kde sídlí řada dalších zajímavých palíren. Za zmínku stojí rozhodně Cardhu, neboť je to jediná skotská palírna, která byla založena ženou, a její whisky má nádhernou chuť medu, koření a ovoce. Jednou z nejmenších, dalo by se říct přímo butikovou destilérkou, je pak Benromach, jejíž červené komíny jsou vidět již z dálky a která vyrábí příjemně nasládlou a relativně jednoduchou whisky. A na závěr si nechejte další klenot: palírna Strathisla je nejstarší stále funkční palírnou na skotské vrchovině, neboť whisky připravuje již od roku 1786.

* Kde nakoupit Pokud budete nakupovat v samotných destilérkách, zaplatíte výrazně vyšší cenu než na letišti v Aberdeenu, byť tam zase nemusíte sehnat různé speciální edice. Single malt nabízí stovky nejrůznějších whisky, takže každému chutná něco jiného. Přesto připojíme dva zajímavé tipy na whisky, jejíž cena dále poroste: devatenáctiletá Glenfiddich – Age of discovery (nyní zhruba 2500 korun) a třicetiletá Balvenie Thirty (v částce osm tisíc korun). Pokud se zaregistrujete na worldofwhiskies.com, připraví vám na letišti v Aberdeenu před odletem přesně ty značky whisky, které si vyberete. DufftownDufftown | Libor BudinskyCo vyzkoušet Když už jste jednou ve Skotsku, musíte alespoň na jeden večer vyzkoušet, jak se nosí kilt. Je to ohromný zážitek, tedy když překonáte veškeré nástrahy jeho oblékání, neboť neznalému a nezkušenému Středoevropanovi to zabere téměř hodinu. Ale výsledek je neuvěřitelně elegantní, byť je třeba dávat pozor při sezení, neboť kilt se nosí tradičně naostro. Jeho zapůjčení stojí na jednu noc 75 liber (více na thgibson.co.uk). A nebojte, dostanete i návod, jak se obléknout. Kde bydlet **

Veškeré informace o Skotsku včetně nabídky devíti tisíc hotelů všech kategorií – počínaje Bed & Breakfast přes ubytování na farmách a zámcích až po unikátní přespání na majáku – najdete na stránkách visitscotland.com. Spoustu zajímavých informací o hlavním městě whisky najdete na dufftown.co.uk.