Škrkavky patrně zvyšují ženskou plodnost, tvrdí vědci

škrkavka

škrkavka Zdroj: Profimedia.cz

Antropologové z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře v posledních devíti letech studovali tisícovku domorodců z bolivijského kmene Tsimané. Jeho příslušníky kvůli kontaminaci vody a potravin často sužují dva nejčastější parazité člověka – škrkavka dětská a měchovec lidský.

Při pohledu na shromážděná data vědce překvapila výrazná korelace mezi počtem dětí a typem parazita, kterým byly ženy nakaženy. Ty, jejichž organismus hostil škrkavky, měly vždy vysoký počet dětí, v průměru o dvě více než ženy bez škrkavek. Naopak ženy s měchovcem měly oproti neinfikovaným ženám v průměru o tři potomky méně. Protože průměrná příslušnice kmene Tsimané má deset dětí, zcela jistě to nejde svést na statistickou odchylku.

Antropologové na tuto zvláštnost upozornili v časopisu Science s tím, že bude zapotřebí další výzkum. Podle šéfa studie Aarona Blackwella je však vysoce pravděpodobné, že se korelace potvrdí.

Blackwell v této souvislosti zmínil už dříve potvrzené působení parazitů na lidské tělo, například nedávný objev Australských vědců. Ti zjistili, že u celiaků infikovaných měchovcem se obnovila schopnost trávit lepek. Jinak řečeno čtyři desítky pacientů mohly bez obav jíst pizzu, chléb či těstoviny. Známá je také skutečnost, že jistý druh škrkavky v organismu urychloval hojení ran a obecně snižoval zánětlivost.

Podle spoluautora studie Michaela Gurvena, je možné předpokládat, že za vším stojí schopnost parazitů stimulovat imunitní systém. Škrkavka údajně působí na imunitní systém ženy podobně, jako by měla ovulaci. Jinak řečeno organismus pod vlivem parazitů snižuje produkci agresivních imunitních buněk. Chce totiž zabránit likvidaci mužova semene, čímž zvyšuje pravděpodobnost oplodnění. Měchovec lidský naopak produkci těchto imunitních buněk zvyšuje.