„Sluníčkář“ střílí Kotlebu ve slovenské předělávce hry Wolfenstein

Počítačová hra Kotlebstein

Počítačová hra Kotlebstein Zdroj: repro YouTube

Počítačová hra Kotlebstein
Počítačová hra Kotlebstein
Počítačová hra Kotlebstein
Počítačová hra Kotlebstein
Počítačová hra Kotlebstein
8
Fotogalerie
Svastiky nahradily rovnoramenné dvojkříže, obrazy Adolfa Hitlera potom podobizny Mariana Kotleby a Jozefa Tisa. Minulý týden anonymní autoři vydali parodii na legendární počítačovou hru Wolfenstein, ve které místo německých nacistů hráč bojuje se slovenskými nacionalisty.

Hudební doprovod obstarává přezpívaná hymna NSDAP Die Fahne hoch, v samotné hře pak zní osmibitové verze hlinkovských písní Řež a rubej nebo Kamarádi na stráž. Nepřátelé po hráči křičí „žebrák“, „sluníčkář“ nebo „buzerant“.

Předělávka s názvem Kotlebstein zachovává koncept původní hry z roku 1992, takže i tentokrát je na konci každé herní epizody velmi silný nepřítel, takzvaný boss. Místo Adolfa Hitlera ovšem zaujal předseda Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba, v epizodě „Náš jediný prezident“ pak zase hráč musí zlikvidovat hlavu válečného Slovenského státu Jozefa Tisa.

Hlavní hrdina, nápadně připomínající liberálního poslance strany Svoboda a Solidarita Martina Poliačika, je popsaný jako „špičkový sluníčkářský špion“. Hra vyšla v den výročí Slovenského národního povstání, které Marian Kotleba označil za „černý den slovenské historie“.

Autor předělávky zůstal anonymní, slovenskému serveru fici.sk ovšem poskytl rozhovor. Impulsem byl prý výsledek letošního voleb, ve kterém získali kotlebovci osm procent hlasů. „Ve volebním úspěchu Kotleby a jeho primitivní tlupy jsme viděli částečnou paralelu se spolkovými volbami v Německu v roce 1933 a vítězstvím NSDAP. Ta také zfanatizovala davy, hledajíc vinu v různých vinu ve standardních politických strukturách, Židech a různých konspiračních nesmyslech,“ řekl autor pod pseudonymem Klebesh.

„Hru jsme mysleli čistě jako parodii. Nechceme v žádném případě vyjádřit, že kotlebovce je třeba střílet. Vidíme v nich ale paralelu s německými nacisty,“ doplnil autor hry.