Slyšet jazykem? Proč ne, tvrdí inženýři z Colorada

slyšet jazykem

slyšet jazykem Zdroj: http://source.colostate.edu/

Inženýři na Coloradské státní univerzitě vyvíjí zařízení, které by lidem s poškozeným sluchem vrátilo sluch. Vjem by se však do jejich mozku nedostával klasickou cestou prostřednictvím ucha či sluchového nervu, ale skrze jazyk, do něhož by zařízení vysílalo elektrické signály o různé intenzitě. Mozek by je pak dekódoval jako řeč.

Vědci doufají, že vytvoří cenově dostupnou a snadno použitelnou obdobu kochleárního implantátu. Ten je sice nejpoužívanějším, nikoli však bezchybným implantátem. „I třicet let po schválení vyjde tato pomůcka s operací a následnou péčí na více než sto tisíc dolarů a ne každý je vhodným kandidátem,“ uvedl hybatel vývoje John Williams. Upozornil přitom, že použití implantátu se neobejde bez rizikové operace, při které může být ještě více poškozen sluchový nerv. Nově vyvíjené zařízení by oproti tomu stačilo pouze přitisknout na jazyk.

Nápad snad vypadá na první pohled utopicky, ale lidský mozek je při zpracování vjemů mimořádně přizpůsobivý. Právě na to Williams se svým týmem spoléhá. Když se prý mohli zrakově postižení díky Braillovu písmu naučit číst a sluchově postižení třeba hovořit pomocí znakové řeči nebo odezírat, není důvod, proč by se nemohli naučit „poslouchat“ vibrační vzorce, které jim budou vysílány do jazyka.

Kde je jazyk nejcitlivější?

Zařízení sestává z naslouchátka nošeného za uchem, které je bezdrátově připojeno k procesoru. Ten zachycené zvuky převádí a posílá do nástavce s elektrodami, jež působí na jazyk. Williamsův tým teď na desítkách dobrovolníků zkouší, ke kterým oblastem jazyka by bylo nejvhodnější nástavec přikládat. Do této fáze výzkumu se zapojila neurobioložka Leslie Stone-Royová (na snímku uprostřed).

Williams nezastírá, že výzkum vede také z osobních pohnutek. Dříve totiž pracoval v NASA na vývoji iontových motorů pro pohony kosmických lodí. Léta práce s podtlakovými komorami, v nichž testy motorů probíhaly, mu způsobily tinitus, trvalý šelest, kvůli němuž neslyší zvuky o vyšších frekvencích.