Smetánka šla na ples, Brňané do kostela

Hlediště Národního divadla v Brně se proměnilo v pódium pro VIP hosty, muzikanti Janáčkovy opery uspořádali requiem za kulturu.

Kaviár na rautové hostině uvnitř, venku chléb a sůl. I takové rozdíly doprovázely letošní Ples před oponou pořádaný v Národním divadle Brno.

Sedmička zjišťovala, jak se baví hosté z řad horních deseti tisíc a proč nespokojení umělci uspořádali „trucpodnik“ v podobě Mozartova Requiem. Hosty plesu, na který stála vstupenka od dvou do sto padesáti tisíc korun, vítali lidé, kteří před divadlem uspořádali happening.

Díky za škrty v kultuře

Hostům ironicky děkovali a tleskali. „Naše díky jim patří za to, co všechno dobré loni udělali pro kulturu ve městě,“ říkal organizátor shromáždění Matěj Hollan, který chtěl upozornit na škrty v kultuře.

Ženám ve večerních róbách a mužům ve smokinzích podával Hollan na přivítanou chléb a sůl. Kousek posoleného chleba vzal do úst také brněnský primátor Roman Onderka, pod jehož záštitou se Ples před oponou konal. Do diskuze s lidmi se však nedal a se svou přítelkyní Barborou Javorovou rychle zašel do útrob Mahenova divadla. Mezi protestujícími před divadlem byli i někteří umělci z operního souboru. Přišli tam poté, co skončil jejich koncert v katedrále sv. Petra a Pavla na brněnském Petrově, kde bez nároku na honorář předvedli Mozartovo Requiem. „Katedrála byla plná, mnozí lidé se ani nemohli dostat dovnitř,“ pochválila akci pěvkyně Jitka Zerhauová. Ples v opeře podle ní sponzorují firmy, jež mají zájem o zakázky v Brně. Na kulturu sice peníze nejsou, na honoráře hvězd, které na plese vystoupily, ano. Michal Horáček, skupina Alphaville nebo Dara Rolins, která nahradila původně avizovaného slovenského zpěváka Richarda Müllera. S protestem umělců a aktivistů nesouhlasilo vedení divadla. „Reprezentační ples města Brna je standardní špičkovou společenskou událostí, obdobou plesů v opeře, tak jak je známe z Vídně, Prahy, Paříže a dalších kulturních metropolí. Ten brněnský je placený výhradně ze vstupného a ze sponzorských příspěvků. Národní divadlo Brno se na této akci finančně nepodílí,“ upozornil v tiskovém prohlášení ředitel divadla Daniel Dvořák.

Milionová dražba

Jeho slova potvrdil milion korun, který na třetím ročníku Plesu před oponou vydražil Marek Eben na podporu Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka. Dražba trvala zhruba hodinu a zájemci v ní mohli získat umělecké předměty, zájezdy, šperky, limitovaný soubor atraktivního alkoholu a luxusní zařízení.

Celkový součet dražby se vyšplhal na 486 tisíc korun. Posléze brněnský primátor Onderka tuto cenu zaokrouhlil na půl milionu a vyzval návštěvníky plesu, aby ještě vydražené peníze zvýšili podle svých možností.

„Vedle podnikatelů se k navýšení závěrečné ceny přidali i další hosté. Mezi nimi byl například student Janáčkovy akademie múzických umění či důchodce, který Kociánce věnoval svůj jeden měsíční důchod,“ přiblížila mluvčí divadla Šárka Motalová.