Sněmovna se bude znovu zabývat nájemným, Senát jí novelu vrátil

Sněmovna se bude muset znovu zabývat stanovením nájemného, na němž se po skončení deregulace nedohodnou majitel bytu s nájemníkem. Senát jí totiž vrátil upravenou novelu občanského zákoníku, která změny obsahuje. Týkají se třeba postupu soudu, který by měl rozhodovat v případě nedohody o nájmu.

V Česku je podle senátorky Jiřiny Rippelové (ČSSD) víc než 900 tisíc nájemních bytů. Deregulace nájemného skončila ke konci loňska ve zhruba 400 tisících z nich. V Praze, Středočeském kraji a velkých městech potrvá do konce roku 2012. Podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) novela na to reaguje a řeší případy, kdy se nájemník a pronajímatel nedohodnou. „Tak, jak je novela připravena, představuje vyvážený nástroj, který nezvýhodňuje ani majitele, ani nájemce,“ uvedl Jankovský.

Pokud se nájemník s majitelem na nájmu nedohodne, může pronajímatel písemně navrhnout zvýšení nájemného. Když s tím obyvatel bytu nesouhlasí, může se majitel obrátit na soud. Ten by měl nájemné určit. Podle senátorů by měli termín, od kdy se nájemné změní, stanovit soudci sami. Podle původního návrhu to mělo být datum podání majitelova návrhu k soudu. Rippelová uvedla, že by se tak ale dlužná částka vzhledem k délce trvání soudních sporů mohla vyšplhat na statisíce korun. Novela upravuje i užívání bytu po smrti nájemce. Dál by v něm měla bydlet ta osoba, která v něm se souhlasem majitele se zemřelým žila. V bytě bude moci zůstat ještě dva roky, pak jí nájem skončí. Stěhování se netýká lidí pod 18 a nad 70 let. Návrh zákoníku ruší pak i služební byty.

Senát schválil pozměňovací návrh Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Ten před lety ještě jako starosta Vsetína nechal vystěhovat romské rodiny z rozpadajícího se domu z centra do kontejnerových domů na okraj města. Některé skončily v jiných okresech. Podle politika to byli neplatiči. Dnes navrhoval, aby se při výpovědi z bytu a jeho vyklizení zkrátila doba, po kterou musí pronajímatel zajistit nájemníkům náhradní přístřeší. Senát souhlasil s tím, aby se lhůta zkrátila z půl roku na dva měsíce.

Majitel by měl mít podle novely také právo vyjádřit se k tomu, kolik lidí bude v jeho bytě bydlet. Nájemník by mu měl „spolubydlící“ hlásit. Pronajímatel může žádat, aby počet osob byl přiměřený velikosti bydlení. „Majitel má právo vyjádřit se k tomu, kdo se do bytu stěhuje, aby jen nepřihlížel tomu, jak se mu bude neúměrně zvyšovat počet nájemníků a byt bude vybydlován,“ uvedl Jankovský. Podle něj by se to nemělo týkat osob blízkých.