Sojky jsou učenlivé jako sedmileté děti

Sojka, ilustrační foto

Sojka, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Člověk, který se považuje za pána tvorstva, je ochoten uznat, že zvířata jsou učenlivá. Přece jen by nás však možná překvapily výsledky výzkumů posledních desetiletí, které ukazují, že zvířata jsou mnohem chytřejší, než si myslíme. Dokonce snesou sorvnání s našimi dětmi. Vědci z Univerzity v Cambridge to demonstrovali na pokusu inspirovaném Ezopovou bajkou o vráně a džbánu.

Nové poznatky biologů totiž naznačily, že například sojka dokáže některé úkoly vyřešit s podobnou šikovností jako sedmiletí školáci. Cambridgeští vědci se při svém pokusu inspirovali Ezopovou bajkou. O zajímavém experimentu píše slovenský server Sme.sk.

Jako sedmiletí

Bajka vypráví, že se žíznivá vrána snesla na džbán s vodou a házela do něj kaménky, dokud na vodu nedosáhla.

Vědci z Univerzity v Cambridge nechali pokusná zvířata z čeledi krkavcovitých s nádobkou s vodou, v níž byla odměna. Ptáci potřebovali v průměru pět pokusů, než prišli na princip a odměnu získali, podobně jako děti do sedmi let – starší to zvládli na prvý pokus.

V dalším z pokusů však cvičené sojky neuspěly. Nebyly schopné pochopit, že když ve spojené nádobě – jejíž spoj však zůstal schovaný – naháží kamínky do jedné z rourek, voda stoupne v obou.

Tento úkol podle studie v magazínu PLoS One vyřešily pouze děti. Může to znamenat, že způsob učení se je u ptáků a človeka odlišný.

Jesltiže ptáci chápou jen úspěšné a neúspěšné pokusy, děti pravděpodobně přemýšlejí také o příčině a následku svého konání.

Ignorovat nesmysl

„Úkolem dětí je pochopit svět“ komentuje podle Daily Telegraph svoje výsledky Lucy Cheková. „Jsou schopné ignorovat to, že by se něco nemělo dít, a soustředit se jen na fakt, že se to děje. Pro ptáky bylo mnohem těžší naučit se, co se děje, protože je mátlo, že by se to dít nemělo.“