Solární technologie by mohly opět zlevnit. Místo křemíku vědci zkouší perovskit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Siemens

Na Singapurské Technické univerzitě Nanyang (NTU) a britské Cambridgeské univerzitě spatřila světlo světa nová generace solárních článků – kromě klasického převodu světla na elektrickou energii s efektivitou kolem 20 až 25 procent totiž umí tento proces také v opačném pořadí – tedy svítit.

V budoucnu by z nich mohly být vyrobeny například například reklamní panely, které by se samy přes den nabíjely a v noci svítily, případně displeje přenosných zařízení nebo panely střešních oken.

Prototyp solárního článku vědci vytvořili z perovskitu, před více než 160 lety objeveného minerálu z oxidu titaničitano-vápenatého, který v Uralském pohoří objevil Lev Perovski. Za vývojem solárního článku stojí univerzitní profesor Xing Guichuan a jeho kolega Sum Tze Chien. „Správným skládáním materiálu můžeme také ovlivnit barvu světla, které následně články vydávají,“ dodal Guichuan pro server Knovel.com .

Zkoumání využití perovskitu se věnovali i inženýři z Cambridge, kde do tohoto materiálu „pálili“ laserem, čímž dosáhli zpětného vyzáření světla až o 70procentní intenzitě.

Perovskit nasvícený laseryPerovskit nasvícený lasery | Winton Programme for the Physics of SustainabilityPerovskit nasvícený lasery

Perovskit je podle vědců výjimečný v tom, že je velice odolný, stabilní a hlavně jeho použití vyžaduje až pětkrát menší náklady na výrobu, než stávající křemíkové panely. Číňané nyní pracují na škálování prototypu článku tak, aby jej bylo možné široce využít například v ekologicky šetrných budovách.

Vzhledem k částečné průsvitnosti panelu také předpokládají, že by mohl být ideální pro využití namísto tónovaných panelových oken ve výškových stavbách.

Perovskit vyvolává značnou pozornost také díky tomu, že ještě před čtyřmi roky byla účinnost panelů z tohoto materiálu při přeměně světla na elektřinu těsně pod čtyřmi procenty. Výzkumníci ji skokově znásobili pěti, a pokud tak budou pokračovat dále, velmi brzo překonají i nejefektivnější fotovolatické křemíkové panely.