Soud odmítl insolvenční návrh na developerskou firmu ECM

Městský soud v Praze odmítl insolvenční návrh České spořitelny na developerskou společnost ECM Real Estate Investments (ECM). V návrhu podle soudu chyběly konkrétní informace o splatnosti pohledávek dalších věřitelů ECM. Soud obdržel insolvenční návrh od České spořitelny v pondělí. Banka s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

Podle insolvenčního návrhu ECM dluží bance po splatnosti přes sedm milionů korun na úrocích z vydaných dluhopisů. Před splatností spořitelna eviduje u ECM přes 179 milionů jako jistinu z vydaných dluhopisů a z podmíněné pohledávky dalších 7,5 milionu korun.
Česká spořitelna také uvedla, že nejméně pět dalších osob má u ECM splatné pohledávky, a to za nejméně 16,3 milionu korun po splatnosti. Podle spořitelny se to týká Uniqa pojišťovny, Volksbank, Asset Management Slovenskej sporiteľně, Conseq Investment Management a Glancus Investments. Soud ale s informacemi banky o dalších věřitelích spokojený není. „Není zřejmé, zda závazky vůči dalším označeným věřitelům jsou po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti,“ stojí v dokumentu. Existence věřitelů s pohledávkami přes 30 dnů po lhůtě splatnosti je přitom jedna ze zákonných podmínek úpadku. Česká spořitelna se proti rozhodnutí soudu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.
„Stanovisko Městského soudu v Praze nyní analyzujeme. S rozhodnutím nesouhlasíme, náš návrh považujeme za kompletní,“ uvedla mluvčí banky Kristýna Havligerová.

Městský soud v Praze v pondělí požadavku banky vyhověl a insolvenční řízení zahájil. „S okamžikem obdržení insolvenčního návrhu se insolvenční řízení se všemi jeho účinky okamžitě zahajuje,“ řekla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Dlužník je v insolvenčním řízení například omezený v nakládání se svým majetkem. Zda návrh obsahuje všechny náležitosti, zkoumá soud až následně. Podobně jako v případě ECM se tak může podle Lhotákové stát, že například už druhý den soud insolvenční řízení zruší. „Nejde o nic neobvyklého,“ dodala mluvčí soudu. Věřitel se potom může odvolat, nebo podat nový doplněný návrh. ECM svolala na středu představenstvo, které se má situací zabývat. „Představenstvo nepochybně bude velmi podrobně analyzovat návrh od České spořitelny, a.s., a to aby insolvence proběhla v režimu reorganizace společnosti,“ uvedla v pondělí firma. Ve středu má společnost také oznámit hospodářské výsledky za rok 2010. ECM čelila insolvenčnímu řízení už loni na podzim. Soud ho ale nakonec zastavil, protože navrhovatel vzal insolvenční návrh zpět. ECM přibližně od stejné doby pracuje na restrukturalizačním plánu, který by vyřešil dluhy společnosti. Minulý rok měla ECM bankovní úvěry ve výši 105,1 milionu eur (asi 2,6 miliardy korun). Ve stejné době měla společnost vydané korunové dluhopisy za 31,5 milionu eur (kolem 770 milionů korun). V cizích měnách měla ECM dluhopisy za 81,1 milionu eur, tedy přibližně v hodnotě dvou miliard korun. Developerská firma v posledním roce získávala hotovost prodejem klíčových budov a projektů v Praze na Pankráci. Před časem se zbavila i budovaného multifunkčního centra v Rusku nebo dceřiné firmy spravující nemovitosti. Hlavním projektem firmy je v současnosti především bytový výškový dům City Epoque v Praze na Pankráci. ECM založil v roce 1991 Milan Janků. V současnosti je podle dostupných informací hlavním akcionářem ECM, současně vykonává funkci generálního ředitele společnosti. Společnost s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím firmy ECM Group.