Soud v Turecku nařídil ukončení blokády Twitteru

Twitter (ilustrační foto)

Twitter (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: trekkdyandy via Flickr

Turecký soud dnes nařídil ukončení blokády mikroblogové sítě Twitter, o které rozhodla vláda premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Síť byla v Turecku zablokována 21. března. Erdogan několikrát označil internetovou komunikaci za zhoubnou: právě Twitter byl podle něj jedním z původců loňských krvavých protestů v Istanbulu.

Podle tureckého listu Hürriyet správní soud v Ankaře nařídil pozastavit výkon rozhodnutí, které přijal Turecký telekomunikační úřad a které se týkalo blokování přístupu na Twitter v Turecku. Jak uvedl vicepremiér Bulent Arinc, úřad se bude verdiktem soudu řídit, jakmile mu bude doručeno oficiální oznámení. Vyhrazuje si prý ale právo proti rozhodnutí se odvolat.

Kvůli zrušení zákazu Twitteru se obrátily na soud desítky právníků, opozičních stran i novinářů s tím, že jde o nelegální a neústavní krok. Jednotlivé stížnosti stále posuzuje i turecký ústavní soud. Rozhodnutí zablokovat síť kritizovaly také Spojené státy a Evropská unie.

Twitter je trnem v oku turecké vládě a vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) nejen kvůli tomu, že síť využívá opozice k organizování protivládních protestů. Kabinetu rovněž vadí, že na síti byly zveřejněny odposlechy usvědčující z korupce osoby blízké vládě.

Erdoganovo rozhodnutí pobouřilo americké i unijní představitele. Například eurokomisař Štefan Füle prohlásil, že ho krok Ankary „vážně znepokojil“. Švédský ministr zahraničí Carl Bildt prostřednictvím Twitteru kroky turecké vlády označil za „stupidní“.