Spekulativní výstavbě kanceláří až tak zcela neodzvonilo

Když se hovořilo o tom, jaký dopad bude mít krize na realitní trh a zejména na další výstavbu kancelářských projektů, zazněla často předpověď, že ty tam jsou časy, kdy se kanceláře stavěly spekulativně bez předpronájmů.

Dnešní situace na pražském kancelářském trhu tato slova minimálně částečně vyvrací. V letošním roce by mělo být na pražský trh s moderními kancelářemi uvedeno přibližně 100 tisíc metrů čtverečních nových administrativních prostor. Jedná se o 10 budov, z nichž se plných sedm staví na spekulativní bázi, tedy bez předem sjednaného nájemce. „Developerské společnosti, které v druhé polovině roku 2010 zahájily v Praze spekulativní výstavbu kanceláří, disponují silným finančním zázemím, které jim umožňuje realizovat zmíněné projekty. Všechny společnosti využívají především vlastní finanční zdroje, některé z nich také částečně bankovní financování ze zahraničí. Vlastní finanční prostředky pocházejí buď z prodejů dokončených projektů, nebo z příjmů z pronajímaných nemovitostí,“ říká Pavel Skřivánek, vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí King Sturge.

Podle jeho slov developeři, kteří nyní staví, sázejí na kvalitu svých projektů a na zotavování trhu v roce 2011 a v roce 2012. „Investovat soukromé prostředky je určitě dražší než případné bankovní financování, ale dává svobodu zahájit výstavbu v době, kdy konkurence nestaví, a umožňuje kompenzovat dražší private equity například nižšími stavebními náklady - poklesem cen stavebních materiálů a stavebních prací,“ míní Pavel Skřivánek.

#####Firmy myslí na svůj další rozvoj

Jak dále Pavel Skřivánek uvedl, poradenské firmy začaly již na konci loňského roku zaznamenávat vyšší aktivitu nájemců. „Předpokládáme, že to souvisí s tím, že situace řady firem se stabilizovala a vedle sledování nákladů se mohou zaměřit i na střednědobé cíle rozvoje, ke kterým patří optimalizace provozu a efektivita pronajímaných prostor,“ říká zástupce společnosti King Sturge. Realitní krize, která přinesla tlak na snižování nákladů, přispěla ke vzniku tzv. patchworkových kanceláří v Praze 1. Vzhledem k tomu, že centrum hlavního města je nejdražší realitní lokalitou v České republice, řada větších firem sídlících v Praze 1 zvažovala, zda je pro ně nutné být přímo zde, a zda by konsolidace administrativy v méně exponovaném místě nebyla výhodnější.

Posledními velkými nájemci, kteří se přesouvají z centra, jsou banky (Komerční banka a UniCredit Bank). V centru Prahy zůstávají menší firmy, pro které je zastoupení právě zde z obchodních a prestižních důvodů nezbytné. Jde například o právní kanceláře, poradenské firmy či personální agentury. Mix nájemců kancelářských budov v centru tak připomíná mozaiku (patchwork) malých a středně velkých firem.