Splnily se mi sny z dětství

Další postavou seriálu týdeníku Sedmička je hradecký programátor Kamil Ghais. Má za sebou řadu unikátních projektů.

Již přes 170 let lidé žasnou nad unikátním modelem Prahy, který v první polovině 19. století vytvořil Antonín Langweil. Se stejným obdivem se setkal i tým programátorů, který nedávno Langweilovu papírovou Prahu převedl do digitální podoby. V realizačním týmu nadaných hlav byl i výtečný hradecký programátor Kamil Ghais.

Narodil se 10. září 1977 a nejen proto je další postavou seriálu Sedmičky.

„Od školních let jsem rád lepil modely z časopisu ABC. Navíc mě bavila matematika a programování, ke kterému jsem poprvé přičichl již v jedenácti letech. Měl jsem doma počítač ZX Spektrum, což byla obdoba Didaktiku. Takže se mi při práci na Langweilovu modelu propojily a vyplnily mé dětské sny,“ říká Kamil Ghais, který vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy.

Matematické nadání u něho objevili již učitelé na základní škole.

„Táta chtěl, abych šel studovat medicínu, ale já jsem si vybral informatiku. Zaměřil jsem se na grafiku, protože výsledek práce je vizuální a snadno se s ním můžete pochlubit i normálním lidem,“ vzpomíná Ghais s tím, že k první velké příležitosti ho přivedl učitel z univerzity.

„Doporučil mě do týmu, který vytvářel digitální 3D model Sazka Arény. Dokončili jsme ho půl roku před tím, než skončily práce na stavbě. Takže se lidé již před otevřením mohli procházet virtuální arénou. To byla i dobrá průprava pro Langweilův plán,“ upozorňuje programátor, který se podílel i na složité aplikaci pro řízení leteckého provozu.

Na unikátním projektu digitalizace Langweilova plánu pracoval tři roky. „Podmínky byly velmi přísné. Papírový model, který se skládá z padesáti dvou dílů, jsme fotili pomocí malého robota. Každý díl jsme měli na omezenou dobu. Památkáři navíc přísně stanovili i fyzikální hodnoty celkového osvícení, abychom vzácný model nepoškodili. Byl jsem jen součástí pětičlenného týmu programátorů, ve kterém byli mnohem chytřejší lidé, než jsem já,“ skromně dodává Kamil Ghais, který rád cestuje a fotografuje.