Spojené státy se přou o síťovou neutralitu, státní úřad bude hlasovat o jejím zrušení

internet

internet

Ilustrační foto
Ilustrační foto
internet
internet,internetové prohlížeče,Internet Explorer,Microsoft
5
Fotogalerie

Princip síťové neutrality, který zajišťuje všem uživatelům stejný přístup k internetu, je v ohrožení. Tvrdí to největší internetové společnosti jako Google, Facebook nebo Amazon. Vadí jim totiž kroky amerického telekomunikačního regulátora FCC (Federal Communications Commision – Federální komunikační komise), jež chce hlasovat o zrušení zrovnoprávnění. 

Princip síťové neutrality ukotvila FCC v roce 2015 poté, co komisi k jejímu zavedení vyzval tehdejší americký prezident Barack Obama. Hlavní myšlenkou je, aby všichni uživatelé připojení k širokopásmovému internetu měli shodné podmínky připojení. Síťová neutralita tak odmítá možnost dvourychlostního internetu, který by zvýhodňoval například ty, kteří zaplatí více.

FCC však pod taktovkou Ajita Paia, kterého do pozice dosadil Donald Trump, myšlenku dlouhodobě kritizuje. Podobná regulace je podle Paia zastaralá a přináší do celého trhu nejistotu. Pokud by komise na prosincovém hlasování zrušené neutrality odsouhlasila, došlo by tak k liberalizaci internetového prostředí. V praxi by to znamenalo, že by telekomunikační společnosti mohly určovat, kdo bude mít jaký přístup do sítě. „Jsme zklamáni návrhem FCC, který selhává v zachování síťové neutrality a otevřeného internetu pro všechny,“ oponoval návrhu například Facebook.

Americké telekomunikační firmy jako Verizon nebo AT&T tak vítají kroky federální komise k chystané změně legislativy. Konsorcium společností dokonce k americkému Nejvyššímu soudu v září zaslalo petici, ve které žádalo změnu pravidel z Obamovy éry. „FCC nemluví o zničení pravidel síťové netrality,“ upřesňovali zástupci Verizonu. Podobně hovoří také ostatnní operátoři, kterým vadí současná přílišná regulace a netransparentnost. „Rozhodně bychom nechtěli zavádět rychlejší pruhy a prodávat privilegia,“ shodují se.

Faktem přitom je, že již od ukončení Obamovy administrativy FCC trh méně kontroluje. To umožňuje, aby operátoři u některých služeb neúčtovali poplatky za data. Po zakoupení balíčku tak uživatelé mohou neomezeně sledovat například Netflix. Právě tyto kroky byly podle FCC dříve nepřípustné, nyní je však toleruje.

Obavy o vytvoření různých tříd a kategorií internetu však nejsou neopodstatněné. Již v roce 2007 se FCC soudila s poskytovatelem Comcast Ten zasahoval do provozu mezi uživatelem a servery BitTorrentu, služby, která slouží pro sdílení velkoobjemových souborů mezi uživateli. FCC po zveřejnění návrhu vyzvala veřejnost, aby se k problematice vyjádřila. Celkem komisi přišlo rekordních 22 milionů odpovědí.