Společnost Orco Property Group má nové akcionáře

Největším akcionářem developerské společnosti Orco Property Group se staly fondy kolem firmy Morgan Stanley Real Estate Investing (MSREI). Společnost Orco oznámila, že pro tyto fondy v rámci privátního úpisu vydala tři miliony akcií. Fondy tak nyní v Orku vlastní 19,2 procenta akcií.

Tento krok je podle agentury Reuters součástí snahy společnosti Orco o snížení zadlužení. Orco se kvůli dluhům nacházelo přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil firmě obchodní plán, který zahrnuje splacení dluhu společnosti do roku 2020.

Společnost se v prvním pololetí propadla do ztráty 7,5 milionu eur (zhruba 187 milionů korun). V loňském roce ve stejném období hospodařila se ziskem 238 milionů eur. Tržby firmě klesly meziročně o víc než polovinu na 73,6 milionu eur. Orco patří mezi přední developerské společnosti ve střední Evropě, hlavní oblast působení firmy je v Česku. Její akcie se mimo jiné obchodují na pražské burze. V Praze patří mezi hlavní projekty Orka zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Firma tam plánuje mimo jiné výstavbu bytů, kanceláří, v místě chce mít například i vysokou školu. Spolu s developerem Unibail-Rodamco plánuje v Bubnech výstavbu obchodního centra.