Spor Googlu s Bruselem zřejmě nekončí. Konkurenci jeho ústupky nestačí

Centrála Googlu

Centrála Googlu Zdroj: CC BY-SA 2.0: brionv

Někteří konkurenti internetového gigantu Google dnes kritizovali jeho nejnovější nabídku, která má urovnat tři roky trvající antimonopolní vyšetřování Evropské komise. Firmy včetně seskupení kolem společnosti Microsoft tím reagovaly na krok komise, jež dnes požádala 125 konkurentů a dalších subjektů o vyjádření k nabídce Googlu.

Evropská komise začala v listopadu 2010 vyšetřovat, zda Google nemanipuluje s výsledky vyhledávání ve svůj prospěch a ke škodě konkurentů. Předcházely tomu stížnosti rivalů, včetně Microsoftu a řady menších evropských internetových firem.

V dubnu konkurenti odmítli původní návrh Googlu, protože podle nich by jenom potvrdil dominanci firmy na trhu internetového vyhledávání. Komisi to přimělo, aby si od Googlu vyžádala další ústupky.

Firma v posledním návrhu chce například umožnit, aby se rivalům zobrazovala ve výsledcích hledání jejich loga a aby linky na jejich weby byly viditelnější. Google chce také zmírnit podmínky pro zadávání reklamy tak, aby se zadavatelé mohli se svými reklamními kampaněmi snadněji přesunovat na konkurenční portály jako Yahoo nebo Bing od Microsoftu.

Lobbistická skupina FairSearch, kam patří Microsoft, internetová cestovní kancelář Expedia nebo výrobce softwaru Oracle, sdělila, že nový návrh nic důležitého neřeší a velmi se podobá tomu původnímu. Stejně se vyjádřilo další seskupení ICOMP. „Google podle všeho stále nenabízí nic, co by mu zabránilo systematicky upřednostňovat své vlastní služby a manipulovat s výsledky, což bylo to, kvůli čemu selhala původní nabídka,“ řekl mluvčí ICOMP David Wood.

Google i Brusel doufají v konec sporu

Eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia vyjádřil na počátku října naději, že nejnovější návrh Googlu by mohl otevřít cestu k ukončení antimonopolního vyšetřování. Dnešní vyjádření konkurentů ale tyto naděje podkopávají.

Google uvedl, že udělal pro zlepšení svého návrhu to nejlepší, co mohl. „Navrhli jsme podstatné změny, abychom rozptýlili obavy EK; výrazně jsme zvýšili viditelnost konkurenčních služeb a vypořádali se i s dalšími konkrétními otázkami,“ řekl mluvčí firmy Al Verney. „Bohužel, naši konkurenti mají zřejmě namísto řešení větší zájem na tom, aby nás udrželi zapletené v nekonečném sporu,“ dodal.

Pokud komise dospěje k závěru, že firma porušuje pravidla hospodářské soutěže, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. Komise již v minulých letech pokutovala vysokými částkami přední americké technologické společnosti Microsoft a Intel.