Správce české internetové domény začal vyvíjet výukové hry pro tablety

Tablexia od CZ.NIC.

Tablexia od CZ.NIC.

Laboratoře správce české domény CZ.NIC už za dobu svého působení odvedly spousty užitečné a dobré práce. Systém BIRD se stal nejpoužívanějším routovacím nástrojem svého druhu na světě, software FRED používají pro správu domén mnohé země po celém světě, postupně se rozšiřuje systém Knot DNS pro provozování DNS serverů, a aktuálně se dokončuje také router Turris. Nyní se k této řadě přidává další „veřejně prospěšný“ projekt.

Tato novinka už je ale poněkud z jiného soudku. Zatímco výše jmenované nástroje představují především „hardcore síťařinu“, aplikace Tablexia míří na zcela odlišné publikum. „Součástí koncepce sdružení CZ.NIC je také vzdělávání. Dělali jsme si rešerši a průzkumy a postupně jsme došli k tomu, že vytvoříme právě Tablexii,“ říká v rozhovoru pro E15.cz šéf Laboratoří CZ.NIC Ondřej Surý. Barevně kreslená aplikace pro tablety s Androidem tak spíše zapadá do aktivit CZ.NIC typu osvětových videí o internetu v České televizi či vzdělávání středoškoláků.

Do ajťáckého prostředí nejenom správce české internetové domény tak před několika měsíci přibyly dvě posily v podobě mladých vysokoškolských studentek a výzkumnic, jejichž oborem je zejména psychologie a studie poruch učení. Společně se třemi programátory, grafikem a ilustrátorkou stvořily právě Tablexii, se kterou mají poměrně velké plány.

Do škol a poraden

Tablexia je pěkně barevná aplikace, která cílí na děti s dyslexií, které kvůli ní mají oslabené takzvané kognitivní funkce. Hlavním cílem projektu je tyto funkce trénovat s tím, že by děti měly produkt chtít sami používat a k ovládání zároveň nepotřebují žádnou asistenci. Hra je k dispozici na tablety s Androidem zejména kvůli jejich penetraci a nízké ceně a je určena žákům druhého stupně základní školy s tím, že ani těm mladším nedělá její používání problém.

Kognitivními poruchami v Česku podle některých průzkumů trpí mezi pěti až deseti procenty dětí, „cílová skupina“ pro Tablexii je tak poměrně velká. Aplikace je k dispozici na Google Play zdarma, pro její tvůrce ale bude důležité dostat jí také do prostor, kde se s dětmi pracuje. „Chtěli bychom, aby se Tablexia používala v různých poradnách a budeme se snažit dostat také do škol,“ popisuje Karolína Rybářová, jedna z autorek projektu.

Tablexia od CZ.NIC.Tablexia od CZ.NIC.

CZ.NIC aktuálně spolupracuje například s DYS-centrem Praha a na vývoji se podílí také Filosofická fakulta Univerzity Karlovy. Bude ale jednoduché se do zdejších škol a poraden propracovat? Podobné aplikace už pro počítače existují. „Tablet je pro děti mnohem zábavnější než počítač a převážná většina konkurenčních produktů je právě pro počítače, navíc jsou často placené,“ vyjmenovává výhody druhá z autorek Tablexie Andrea Šíchová. Roli má navíc hrát i to, že podobné programy na tablety nejsou v češtině a aplikace nebývají zábavné a hezké. „My chceme, aby děti Tablexii vnímaly jako hru.“

A Tablexia jako hra skutečně vypadá, respektive jí je. Hráč se zhostí role detektiva a musí řešit jednotlivé případy v rámci jednotlivých modulů. Pro obyčejného a zdravého člověka jsou to poměrně jednoduché hříčky, jde například o rozpoznávání barev, za tím vším je ale schováno právě procvičování jednotlivých funkcí.

Data pro vylepšení

Aplikace má v současné době tři moduly s tím, že ještě letos mají přibýt další tři. „Celkově bychom chtěli mít alespoň deset modulů čili jednotlivých her spojených jedním příběhem,“ plánuje Andrea Šíchová. Hra má pěknou stylovou grafiku, dostupnou nápovědu, encyklopedii a v některých pasážích také povedený český dabing, což děti dokáže přitáhnout. Navíc lze získávat různé trofeje, poháry a různě se mění mapy a Tablexia by tak měla pomocí těchto „achievementů“ lákat k opětovnému hraní.

Tablexia od CZ.NIC.Tablexia od CZ.NIC.

Děti dostávají zpětnou vazbu také skrze statistiky, ty ale mají také další význam. CZ.NIC totiž sbírá data o tom, jak se s aplikací interaguje a na základě toho chce Tablexii postupně vylepšovat. Informace mají sloužit také pro výzkumné účely.

Aplikace má za několik týdnů provozu prozatím dobré ohlasy a například na Google Play má hodnocení čtyř hvězdiček z pěti. „Chodí nám reakce přes e-maily, z nich také dále čerpáme,“ říká Ondřej Surý. Tablexia má podle jeho slov v současné době řádově stovky stažení.

Správce české domény se kromě Tablexie zaměřuje také na další vzdělávací projekt. Společně s tuzemskými vysokými školami pracuje na aplikaci v podobě tahové strategie Evropa 2045, v níž se mají studenti středních škol seznámit s fungováním Evropské unie. Je možné si zvolit vybraný stát a řídit jeho agendu, diplomacii a podobně. Zabudovány jsou realistické odezvy na provedené akce a důraz je kladen na hru více hráčů.