Správný musher se v první řadě musí postarat o své psy, teprve pak o sebe

Rozdělovem se nese štěkot smečky severských psů. Patří Ondřeji Stejskalovi, mistrovi v závodech psích spřežení.

Minulý víkend dojel u Nové Bystřice na druhém místě v kategorii mid a získal titul mistra republiky. O týden později (20.–21. února) se na Oravě pokusí o titul mistra Evropy. Evropského stříbra má požehnaně a jeho šestice psů je ve formě. Čas do závodu tráví psi ve svém výběhu v areálu rozdělovské školy. Pobíhají nervózně kolem plotu a občas na procházející zavrčí. Chtěli by ven. Sprintovat volně přírodou, honit se za vším, co se hýbe. Místo toho přišla za jejich pánem návštěva a oni musí být pod zámkem.

Kousli vás někdy tihle krasavci?
Takoví nejsou. Na člověka nezaútočí. Mě navíc berou jako svého vůdce a nedovolí si ani zle na mě pohlédnout. Mého tátu jednou trošku zuby sekli, když je od sebe odtrhával.

Oni se mezi sebou také perou?
Občas si musí ve smečce připomenout, kdo je tam pánem. Letos je v Kladně zima jak na Aljašce. To pro vás i vaše psy musí být úplný ráj. Můžete si dokonce vybírat, kde budete trénovat.
Každou zimu mám kde trénovat, i když není sníh. U psů je důležité, aby byli často v pohybu. Vedle sněžných saní jezdím na kolečkových, určených na suchý povrch. Na těch se dá trénovat i když není mráz ani sníh. Mám je dokonce raději než saně. Jen kvůli psům by mělo být chladno. V teplotách nad nulou se rychle přehřívají.

Máte vůbec pro trénink v Kladně dostatek prostoru?
Lesů i cest je na trénování dost. Jezdím po lesní ces- tě směrem na Lapák nebo kolem Záplav. Někdy také po zamrzlém jezeře. Nejčastěji ale začínám s tréninkem ve-čer nebo až v noci, abych měl klid a prostor. Mezi lidmi, kte- ří jsou na procházce, či různými sportovci na stez- kách se přes den jezdit moc nedá.

Proč máte právě šest psů a ne víc nebo míň?
Jezdím závody, kterých se mohou zúčastnit spřežení od tří do šesti psů. Některé závody jsem letos absolvoval jen se třemi psy. Jeden z té mé šestice totiž marodil a dva jsou na závody ještě příliš mladí. Není jim ani rok, takže nesmějí podle pravidel běhat. Ale závod by s těmi staršími zvládli.

Do jakého věku jsou si psi schopní udržet formu vrcholového závodníka?
Do devíti, možná deseti let. Pak je nutné smečku omladit, staré psy odstavit. Staří psi se zúčastňují méně významných závodů nebo jenom trénují.

Kolikrát jste už smečku obměnil?
Jednou. Původní smečka zemřela stářím.

Hovoříme od začátku jen o psech. Proč ve smečce nemáte fenku?
Mohl bych ji mít. Psi by se ale mohli začít prát o dominanci i o fenku, a to je z hlediska soužití s ostatními lidmi v okolí nemožné. Přeci jen žijeme v sousedství panelákového sídliště a jestliže už teď někdy dokáží dát o sobě vědět, pak by to mohlo být pro někoho opravdu nesnesitelné. Znám závodníky, kteří upřednostňují ve smečce pouze fenky. Hbité jsou stejně, ale zase méně utáhnou. Na druhou stranu jsou rozumnější, klidnější než psi. Já vsadil na psy.

O jednu fenku by se rvali. Co by se ale dělo, kdyby byl ve smečce stejný počet psů i fenek?
Musel bych je držet odděleně v kotcích. Psi by se v době, kdy fenky hárají, o ně začali rvát naostro.

Kolik to stojí pořídit si smečku psů a vybavení na závody?
Než vám odpovím, měl by si každý zájemce o závodní severské plemeno uvědomit, že pro takovou smečku by nejdřív měl mít dostatečný prostor. Výběh, kde je bude držet mimo trénink či závody. Jeden závodní pes se dá pořídit za patnáct tisíc korun. Cena psa se odvíjí také od rodokmenu. Kdo byl jeho nejen rodič ale i prarodič. Někteří chovatelé severské psy totiž natolik přešlechtili, že ti neumějí běhat, sedět, ale ani chodit. Musíte si také od začátku ujasnit, na jakých závodech chcete startovat. Jsou šampionáty pro čistokrevné psy, ale také pro psy bez papírů. Ti jsou poměrně levní. Já běhám s čistokrevnými psy. Cena psů roste také s dobrými výsledky na závodech. Postroj na jednoho psa se dá pořídit za šest set korun. Na rok stačí jeden, tedy pokud ho pes nesežere. Dobré sáňky lze sehnat i u nás za pár tisícovek. Můžete si vybrat buď dřevěné, nebo hliníkové. Já jezdím na hliníkových.

Je nutné mít také bič?
Bič nesmí závodníci používat. Psy úplně stačí ovládat hlasem, povely. Biče vidí- te jen ve filmech nebo se o nich dočtete v románech Jac- ka Londona. V závodech by za to byla okamžitá diskvalifikace. Zvířata nesmíte ani ká- rat naštvaným hrubým hla-sem. Na to jsou rozhodčí hákliví. Pes musí příkazy plnit ochotně. Mladé psy, kteří se teprve poslušnosti učí, trestám jemným plácnutím přes zadek.

Povely při závodech poslouchají všichni psi, kteří táhnou saně?
Ne, povely poslouchá jen šéf v čele smečky. Ostatní se mu musí přizpůsobit. On určuje rychlost a směr běhu. Ve- doucího psa smečky poznáte mezi ostatními už ve výběhu. Abyste si svůj odhad potvr- dili, zkoušíte zpočátku růz- né varianty zapřahání smeč- ky. Psi pak respektují své mís-to ve spřežení. Abych se ale mohl na vůdce smečky spo- lehnout, trvá to tak rok výc- viku.

Jak se smečka orientuje na závodní trati?
Většinou si tratě, které jsou pořád stejné, pamatují z mi-nulých závodů. Mí psi například už při nasedání do auta poznají, jestli jedeme jen trénovat nebo jestli balím na závody.

Vyžadují při závodech zvláštní péči?
Psi jsou vždy to první, o co se musíte postarat. Vše ostatní, včetně vaší osoby, musí jít stranou. Pes má vždy přednost. Před startem je nutné je ve správný čas nakrmit, napojit a vyvenčit. To je zvlášť důleži- té, protože pes, na kterého to přijde, když závodí, smečku zdrží a vám ubere několik desítek vteřin. Mnohokrát se mi to stalo stejně jako mnohým jiným závodníkům. To všechno rozhoduje o konečném umístění mushera v závodě.

Máte při jízdě na saních strach?
Nebojím se. Několikrát jsem už spadnul, ale mám docela štěstí, že to nebylo nic vážného. Držím se totiž zásady držet se, držet se, držet se.

Jak motivujete na závod své psy Máte na to nějaký zvláštní recept?
Žádný. Mám štěstí na dobré tahouny. Sami chtějí běhat, závodit. Oni se vyloženě na závody těší.

Když na trati předjíždíte soupeře, stává se, že se smečky navzájem napadnou?
Stává se, že se chtějí rvát. Mám ve smečce jednoho provokatéra, kterého si mu- sím hlídat. Ale většinou stačí, když mu vynadám. Časem by se to měl odnaučit. Hlavně nesmíte takového psa trestat na veřejnosti. Někdo by vás mohl totiž osočit z týrání zvířat.

Pohlídají husky dům, když jste pryč?
Kdepak, tito psi se k hlídání domu nehodí.

Na první pohled jsou vaši psi velmi pyšní. Jakoby si byli vědomi své krásy a výjimečnosti. Kdybyste je pustil z kotce, stálo by jim za to rozběhnout se za obyčejnou kladenskou kočkou?
Kdybych jim otevřel výběh, tak všichni okamžitě zdrhnou. Kočka nekočka. Tihle krasavci milují volnost, běh a lov. Za tři dny by se mi sice vrátili, ale já bych si nebyl jistý, co mezitím dokázali slovit…