Šťastný Valentýn. Vztah na pracovišti přiznal každý čtvrtý, některé top manažery stál místo

Valentýn, ilustrační foto.

Valentýn, ilustrační foto. Zdroj: archiv

Čtvrtina lidí přiznává, že měla někdy vztah s kolegou či kolegyní na pracovišti. Ukázal to čerstvý průzkum Společnosti pro HR management (SHRM), kterého se zúčastnilo téměř 700 respondentů. Podle dat SHRM se tento podíl oproti minulosti nijak zásadně nemění ani ve světle tématu #MeToo, ani v důsledku zpráv kolem čerstvých porušení etických kodexů ve velkých korporacích jako McDonald’s nebo BlackRock.

Od října 2017, kdy vypukly skandály hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, a v důsledku následné vlny nazvané #MeToo zavedlo mnoho firem přísnější interní pravidla pro vztahy na pracovišti. Ta omezují především možnost vztahu mezi přímým nadřízeným a podřízeným.

Facebook nebo Google mají i speciální regulaci týkající se pozvání na rande mezi kolegy na stejné úrovni. Pokud jeden z dvojice jednou svého kolegu nebo kolegyni odmítne, neměl by následovat opakovaný návrh na schůzku.

„Nejlepší a nejjistější je s kolegy nerandit vůbec. Roste riziko osočení ze sexuálního harašení, konfliktu zájmů, šikany podřízeného,“ říká ve zprávě SHRM Lucy Garciaová z HR agentury G&A.

V souvislosti s iniciativou #MeToo bylo označeno za sexuální predátory 1400 společensky i byznysově vlivných lidí, upozorňuje poradenská společnost Temin.

Jeden z takových přečinů se týkal například vedoucího pracovníka HR oddělení investičního fondu BlackRock. Nejznámějším případem se pak stal koncem loňského roku příběh šéfa řetězce fastfoodů McDonald’s Steva Eastbrooka. Kvůli vztahu na pracovišti byl suspendován.

České právo se na vztahy na pracovišti dívá benevolentněji, než bývá zvykem v řadě jiných zemí. Z ustálené judikatury vyplývá, že navázání vztahu na pracovišti nesmí být důvodem pro výpověď zaměstnance.