Stavební výroba v Česku v dubnu meziročně klesla o šest procent

Tuzemská stavební výroba v dubnu meziročně klesla o šest procent po březnovém revidovaném růstu o 5,8 procenta. Počet dokončených bytů se propadl o 27,7 procenta, množství zahájených bytů se meziročně snížilo o 18,2 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Letošní duben měl ve srovnání s loňským o jeden pracovní den méně. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla dubnová stavební produkce meziročně o 4,6 procenta. Po očištění od sezonních vlivů byla stavební produkce v dubnu meziměsíčně nižší o 2,8 procenta. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 2,3 procenta, u inženýrského stavitelství se snížila o 13,7 procenta. Stavaři začali v dubnu výstavbu 2266 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně klesl o šest procent, počet zahájených bytů v bytových domech poklesl o 66,2 procenta. Dokončených bytů bylo ke konci dubna 2091. V rodinných domech se jejich počet meziročně snížil o 5,4 procenta a v bytových domech klesl o 42,2 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se proti loňskému dubnu zvýšil o 0,9 procenta, stavební úřady jich vydaly 9210. Orientační hodnota těchto staveb byla 24,3 miliardy korun a ve srovnání se stejným loňským obdobím klesla o 35 procent. „Tento vysoký pokles zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna z dubna 2010. Hodnotu stavebních povolení táhl dolů zejména pokles hodnoty vydaných povolení na výstavbu dopravní infrastruktury a také staveb pro energetiku,“