Stavebnictví hlásí mírný růst, oživení trhu je ale ještě daleko

Stavební výroba se počátkem letošního roku „vyhrabala“ z nejhoršího, když v lednu meziročně stoupla o 8,3 procenta. Růst však nebyl známkou výraznějšího oživení, spíše mu pomohla nízká srovnávací základna minulého období. Index stavební produkce se podle Českého statistického úřadu pohyboval na úrovni roku 2004 a oproti lednu 2009 propadl téměř o pětinu.

Na počátku letošního roku se začalo stavět více bytů, počet dokončených jednotek se však snížil, nižší růst zaznamenaly inženýrské stavby. O změně trendu tak zatím podle analytiků ani stavitelů nelze hovořit. Stavebnictví si podle nich letos ještě zřejmě sáhne na dno, neboť stále klesá počet stavebních povolení, hodnota staveb i počet zaměstnanců.

#####Klesl obrat i zisk největších hráčů na trhu

Jeden z největších hráčů na tuzemském trhu, společnost Skanska, v loňském roce utržil v České a Slovenské republice 24,3 miliardy korun, což bylo o 22 procent méně než v roce 2009. Šlo o důsledek propadu stavebního trhu, a to zejména zastavení infrastrukturních staveb. Klesl také provozní zisk, a to o 300 milionů na 1,2 miliardy korun. V oblasti rezidenčního developmentu však zaznamenala Skanska známky oživení, celkově v roce 2010 prodala 415 bytů v porovnání s 269 byty v roce 2009. Letos přitom očekává další zhoršení situace.

„Ačkoli krize udeřila v plné síle již v roce 2010, očekáváme, že letošní rok bude zejména pro stavební společnosti ještě obtížnější,“ obává se generální ředitel Skansky Dan Ťok. Rozsáhlá státní omezení výstavby dopravní infrastruktury budou mít podle něj negativní vliv na rozvoj celé ekonomiky. A to by se mělo změnit. „Stát by měl zvolit cestu, která přispěje k opětovnému nastavení rovnováhy mezi finančními možnostmi a potřebami ekonomiky,“ věří. Přesto Skanska očekává v delším období zlepšení situace. „Očekávám, že rok 2011 bude ve znamení konsolidace trhu, která vytvoří podmínky pro další rozvoj,“ míní Ťok.

#####Kvalitní dodavatelé dostávají více šancí

Krize však přináší i pozitivní výsledky, například ve zlepšeném přístupu subdodavatelů. „Nyní můžeme na trhu vybírat ty nejkvalitnější dodavatele a kvalifikovanější pracovní sílu na všech úrovních od dělnických profesí po nejvyšší management,“ líčí generální ředitel stavební a developerské společnosti PSJ František Vaculík. Podnik doposud nemusel omezovat počet zaměstnanců, který se dlouhodobě pohybuje kolem 750 lidí. Současný úbytek projektů vede podle něj k sílícímu konkurenčnímu boji mezi firmami. „Developeři brzdí nebo odkládají projekty, banky zpřísnily přístup k úvěrům a klienti vyčkávají,“ poznamenává. Větší šanci mají nyní menší investorské záměry ve finančním objemu do 200 milionů korun, které firmy mohou zaplatit z vlastních zdrojů s návratností jeden až dva roky.

Na druhé straně velká část malých nebo jednorázových developerů mizí z trhu. Zostření situace se projevuje i u státních zakázek, do kterých se nyní zapojují i společnosti, které se dříve zaměřovaly na soukromý sektor nebo rozsáhlejší projekty. „Takto výrazně oslabují pozici regionálních a malých firem, ale i velkých generálních dodavatelů, protože řada zakázek bude nabízena pod náklady. To v celém oboru vyvolává další napětí,“ upozorňuje Vaculík. I když domácí trh byl zasažen méně než v jiných zemích, pokles nebude krátkodobý. „Nevidím reálně, že by se stavebnictví mohlo v následujících pěti letech vrátit na úroveň před třemi lety,“ soudí. V letech 2011 a 2012 podle něj ubude i veřejných zakázek a stavební trh dozná v následujících letech výrazných změn. Do složité situace se mohou dostat nejen společnosti zaměřené na pozemní stavitelství, ale i firmy realizující silniční a železniční stavby.

#####Firmy hledají příležitosti v zahraničí

PSJ tyto tendence na českém stavebním trhu kompenzuje kontrakty získanými v jiných zemích. Objem zakázek v loňském roce se tak zvedl o více než 20 procent. Společnost se prosadila především v Rusku, kde v letošním roce dokončí výstavbu obchodně-zábavního centra M5 Mall v Rjazani za bezmála 120 milionů eur (zhruba tři miliardy korun). „Nový výrazný počin na ruském trhu představuje výstavba závodu na výrobu OSB desek u města Petrozavodsk v oblasti Kalevala,“ podotýká Vaculík. Ke konci se již chýlí stavba administrativní budovy v Archangelsku. Tato jihlavská firma však již pronikla také do severní Afriky. „V Tunisku probíhá stavba rezidenčního komplexu Sea World Residence v Hammametu s finančním objemem 56 milionů eur, jež bude dokončena v březnu 2012,“ dodává.

[file:9697:small:right]

Mezi nejvýznamnější tuzemské zakázky PSJ patří výstavba originální administrativní budovy Main Point Karlin. Nové sídlo Kooperativa pojišťovny a České podnikatelské pojišťovny za 780 milionů korun bude dokončeno v květnu 2011. V Ústí nad Labem dokončuje polyfunkční komplex CPI City Center za 535 milionů korun a v areálu michelského BB Centra s náklady přes půl miliardy pro PASSERINVEST GROUP vzniká Rezidenční Park Baarova, jehož dokončení je plánováno na listopad 2011. Po zahraničí se rozhlíží i společnost Metrostav. Pokračuje v budování podzemní dráhy ve Finsku, kde již razila přístupové tunely helsinského metra. Ve sdružení s tamní společností Destia OY nyní získala ve veřejné soutěži zakázku na ražbu dvou tunelů o celkové délce 2600 m a průřezu 38 čtverečních metrů. Ty jsou součástí 14 kilometrů dlouhé trasy spojující Helsinky se sousedním městem Espoo. Projektový tým zahájí ražby v dubnu letošního roku, jejich konec je naplánován na říjen 2012.

„Ražba je specifická v tom, že probíhá v žulovém masivu s výškou skalního nadloží asi 20 metrů a v některých místech pod hladinou moře,“ líčí vedoucí týmu Václav Pavlovský. Na stavbě budou zaměstnáni i pracovníci z Česka, kteří se budou točit v pravidelných šestitýdenních turnusech. Celkem se tak prostřídá 15 razičů, dalších sedm techniků bude mít Metrostav na místě po celou dobu. Ražba tunelů bude probíhat dvacet čtyři hodin denně šest dní v týdnu. Investorem stavby spojující finskou metropoli s městem Espoo je společnost Länsimetro, kterou založila obě města za tímto účelem. Cena zakázky sdružení Metrostavu a Destia OY činí zhruba 18,5 milionu eur (asi 450 milionů korun).

#####Tvrdé vyjednávání o cenách stavebních prací

„Do budoucna plánujeme dva developerské projekty, a to vilové domy Jižní svahy v Hradci Králové a bytový dům Marcipánka v Pardubicích,“ plánuje Ptáček. Projekt Jižních svahů nabídne moderní třípodlažní viladomy rezidenčního typu. Rezidence Marcipánka se naopak zaměřuje na výstavbu pro mladé lidi, kteří hledají klidné bydlení v uzavřeném vnitrobloku se soukromými zahrádkami a vlastním parkovištěm v lokalitě Nový byt v Pardubicích. „I přes to, že reklamní kampaň ještě nezačala, je o byty velký zájem,“ dodává.