Štědré platy, minimální odvody. Facebook v Británii zdanil směšnou částku

Sídlo společnosti Facebook

Sídlo společnosti Facebook Zdroj: Marco Pakoeningrat via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Zaměstnanci britské pobočky Facebooku si za loňský rok vydělali v průměru 210 tisíc liber (7,6 milionu korun). Firma jim toto ohodnocení zajistila také tím, že mezi ně rozdělila vlastní akcie. Dostala se tak sice do účetní ztráty, díky ní ale mohla odvést jen minimální firemní daň nepřevyšující pět tisíc liber (182 tisíc korun). Velká Británie přitom chce jít příkladem ostatním zemím v tom, jak daňovým únikům nadnárodních společností bránit.

Kvůli své účetní ztrátě ve výši 28,5 milionu liber (miliarda korun) nakonec britská pobočka zaplatila daně ve výši jen 4327 liber (157 tisíc korun). To je méně, než kolik v průměru britské finanční úřady vyberou za jednotlivého zaměstnance jakékoliv firmy.

Podle šéfa organizace Tax Justice Network, která se zaměřuje na monitorování výběru daní, Facebook „s velkou pravděpodobností používá všechny dostupné způsoby, jak přesouvat zisky jinam.“ Mluvčí Facebooku ale pro The Guardian tvrdí, že počínání firmy je v souladu s britskými zákony a všichni zaměstnanci zaplatili daň z příjmu.

Přesto zprávy o praktikách Facebooku zřejmě ještě vystupňují politický tlak na to, aby nadnárodní korporace odváděly férové daně v těch zemích, kde působí, naznačuje britský list.

V Británii jim vyhýbání se daňové povinnosti chce ztížit ministr financí George Osborne, jenž se zavázal, že jeho země bez zbytečných odkladů prosadí návrhy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ta se v posledních letech stala platformou, kde vznikala dohoda o globální daňové reformě. Zamezit má přesouvání zisků do daňových rájů.

Podle „extrémně konzervativního odhadu“ OECD se velkým firmám daří ročně dostat mimo dosah úřadů částky v rozmezí 100 až 240 miliard dolarů (2,4 až 5,7 bilionu korun).

Osborne na Twitteru uvedl, že Británie bude ostatním zemím příkladem při zavádení nových daňových pravidel. Dodal, že firmy mají platit daně tam, kde jim vznikají zisky.

Ještě letos přišel s vlastní iniciativou, které se v Británii říká „Google daň“. Ta od letošního roku zavádí 25 procentní daň na uměle vyváděné korporátní zisky. Osborne podle BBC očekává, že během následujících pěti let přinese toto opatření státu 3,1 miliardy liber (112,5 miliary korun).