Stínové divadlo doplňuje moderní vize

Dvě výstavy ve Veletržním paláci seznamují návštěvníky se současným i tradičním čínským uměním.

Jak funguje a vzniká tradiční čínské stínové divadlo se snaží přiblížit Národní galerie. Výstava věnovaná divadlu je společně s výstavou zaměřenou na současnou čínskou malbu k vidění až do 10. ledna ve Veletržním paláci.

„Čínské loutkové divadlo je velmi staré, za každou z postav či předmětů tak lze cítit dlouhou historii,“ říká ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Návštěvníci uvidí téměř padesát rekvizit, jejichž vznik spadá až do sedmnáctého století. Patří mezi ně třeba loutky oděné do tradičních kostýmů. „Mají přesně stanovené role a podle obličejových rysů se dělí do čtyř kategorií. Jsou to učenci, elegantní dámy, odvážní bojovníci a komické postavy,“ podotýká Yi E z Národní galerie Číny. Loutky doplňují scénické předměty a kulisy. Třetí část expozice seznámí návštěvníky s nejznámějšími hrami.

Moderní čínské umění

Druhou výstavou zaměřenou na čínské umění je expozice nazvaná Otevřená vize. Zachycuje malby, které vznikly za posledních zhruba dvacet let. Za tu dobu se čínské umění výrazně proměnilo. „Generace čínského uměleckého obrození se naráz zmocnila exprese, popartu, akčního umění a objevila přitažlivost otevřené politické i sexuální konfese,“ tvrdí Knížák.

Obě výstavy poskytují po uzavření stálé expozice asijského umění ve zbraslavském zámku jednu z mála příležitostí, jak se seznámit s asijskou uměleckou tvorbou.