Stoletý žebrák je největším soukromým dárcem bulharské církve

Děda Dobri

Děda Dobri Zdroj: Profimedia.cz

Je mu sto let, je žebrákem a zároveň největším soukromým dárcem bulharské pravoslavné církve. Děda Dobri, v němž věřící v Sofii spatřují svatého muže, je v zemi stravované korupcí jakýmsi zázrakem.

Shrbený stařec s bílým rozcuchaným vlasem i vousem, oděný do starého černého kabátu, nastavuje věřícím plastový pohár před sofijskou katedrálou svatého Alexandra Něvského. Kdo se zastaví, aby ho podaroval několika mincemi, mu také políbí ruku.

Za dvacet let Dobri Dobrev, jemuž bude letos v létě sto let, shromáždil od věřících desetitisíce eur, které podle mnoha svědků do posledního penízku odevzdal pravoslavné církvi. Stal se tak největším soukromým dárcem v zemi.

„Dobri je vzácným zjevem. Sám žije nanejvýš skromně, ale nám kupříkladu za rok 2009 dal 35.700 leva (téměř půl milionu Kč),“ říká biskup Tihon z hlavní sofijské katedrály. Na bulharské poměry to je značná částka: průměrný měsíční plat tam v přepočtu nepřesahuje 12.000 Kč. Četné kláštery a kostely potvrzují, že od starce dostaly v přepočtu od 70.000 do 270.000 Kč.

Pro Bulhary, znechucené korupcí pronikající do všech úrovní společnosti, je stařec Dobri jakousi útěchou, vysvětluje socioložka ze sofijské univerzity Theodora Karamelská. „Zatímco média přinášejí plno skandálních odhalení z luxusního života některých církevních hodnostářů, ztělesňuje děda Dobri takové morální zásady, jako je odříkání a štědrost. Lidé o něm mluví jako o svatém,“ citovala ji agentura AFP.

Z jeho života je známo jen málo a on sám o tom nechce hovořit. Narodil se v roce 1914 a za druhé světové války při bombardování Sofie přišel částečně o sluch. „Tato událost ho svým způsobem přivedla ke zbožnému životu: opustil ženu a čtyři děti a zasvětil svůj život službě klášterům. V posledních dvaceti letech se věnoval vybírání almužen,“ uvádí jeho vzdálená sestřenice Elena Ženovová z jejich rodného města Bajlovo, asi 40 kilometrů východně od metropole.

Zdejší kostel, který byl opraven díky jeho daru ve výši v přepočtu asi 135.000 Kč, mu poskytuje přístřeší v chýši ve své zahradě, kde má stařec stůl a lůžko.

Děda Dobri se stal celebritou. Jeho portrét zdobí v podobě graffiti zeď desetipodlažní budovy ve východní části Sofie. Na internetu, třeba na webu www.saintdobry.com a na dvou stránkách na Facebooku, se vychvaluje jeho „dobrota, laskavost, šlechetnost a svatost“.

To všechno dokázalo vyvolat nadšení v médiích, která o starci začala psát jako o „svatém z Bajlova“. A samozřejmě jeho obdivovatelé požadují, aby byl prohlášen za svatého. Maria Zabovová, která má v sofijské katedrále na starosti zvony, dokonce uvádí jeden zázrak. „Bůh ho obdařil jasnozřivostí: pomohl jedné ženě najít jejího zmizelého syna,“ prohlašuje.