Stovky příchutí i rituály. Pražská Kampa voní čajem

Čajomír fest

Čajomír fest Zdroj: CTK

Milovníci čajů se dnes sešli na pražské Kampě a v přilehlém Michnově paláci. Pořadatelé přehlídky Čajomír fest pro ně připravili nejen ochutnávku čajů, ale i ukázky jeho servírování nebo rituály s ním spojené. Lidé si na místě mohou koupit různé druhy čajů, servírovací pomůcky, ale i asijské kulinářské speciality. Akce, která začala již v pátek, potrvá do nedělního podvečera.

Dnešní program organizátoři zahájili již v 5 hodin ráno, kdy na břehu Vltavy na Kampě čekali na východ Slunce. Na rituál uctění konce noci a uvítání nového dne se přišlo podle jednoho z organizátorů Jiřího Weberschinkeho podívat asi 150 lidí. Atmosféru probouzející se Prahy doprovázel hodinový koncert na tibetské mísy.

Samotný východ Slunce lidé přivítali čajovým rituálem, ke kterému zahráli hudebníci na bambusové flétny, které jsou tradičním japonským nástrojem.

Na festival se v sobotu přišly podívat stovky návštěvníků především mladších ročníků. K dispozici jim bylo 54 stánků různých čajoven. Lidem nabízely nejen tradiční i speciální čaje, ale i sazeničky máty, čajovou keramiku nebo ručně vyráběné textilie. Do Prahy přijeli i mistři servírování čaje ze zemí, kde je tradice jeho pití starší než v Česku. Pražané se tak mohli přiučit, jak se servíruje čaj v Japonsku, Koreji nebo Maroku.

Čajomír festČajomír fest | CTK

Čajovny jsou v Česku populární

I když v Česku nemá pití čaje dlouhou tradici, za uplynulých 20 let se české země staly velmocí v počtu čajoven. V současné době je jich v městech v ČR asi 300. „Z kluboven, takových těch doupat, se vyvíjí opravdu do tradičních, normálních podniků,“ poznamenal k jejich historii ředitel festivalu Jaromír Horák.

„Čajová kultura v Česku je taková česká. Čajovnu v tom smyslu, který my známe, že přijdete do podniku, kde si můžete dát sto druhů čaje z celého světa, že si k tomu ještě můžete dát vodní dýmku, tak to samozřejmě nikde jinde nenajdete,“ poznamenal Horák. „Vysáli jsme jakousi tresť ze všech kultur tradičních čajových zemí,“ dodal.

Čajomír festČajomír fest | CTK

Češi milují masalu – kořeněný čaj s mlékem

U českých čajových fanoušků nevítězí klasické zelené či černé čaje, ale podle Horáka především černý čaj smíchaný s kořením a zalitý mlékem. Tento nápoj, který pochází z Indie, se jmenuje masala.

Podle průzkumu společnosti Oxalis, která je předním tuzemským výrobcem a distributorem čaje a kávy, roste především oblíbenost kvalitních sypaných čajů. S roční spotřebou 270 až 280 gramů čaje patří Češi mezi jeho nadprůměrné konzumenty. Nejvíce ale lidé kupují čaje ovocné, které představují 40 procent celkové tuzemské spotřeby. Zelené čaje se na ní podílejí 33 procenty, následují pak čaje černé a bylinné.