Streamování hudby táhne, Twitter prý chce koupit Soundcloud a Spotify

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Sorosh Tavakoli

Společnosti nabízející streamování hudby jako Soundcloud či Spotify jsou aktuálně velkým hitem. Apple si kvůli tomu koupil za tři miliardy dolarů společnost Beats, která kromě internetového streamování hudby vyrábí také sluchátka. Nyní se do nové branže tlačí také mikroblogovací sociální síť Twitter.

Ta ve snaze zajistit si budoucí růst jedná podle deníku Financial Times o koupi Spotify a Soundcloud. Šlo by největší dosavadní akvizici Twitteru, který loni v listopadu vstoupil na burzu. Nákup některé z uvedených firem by Twitter přišel na miliardy dolarů.

Firma chce přimět své uživatele, aby s twitterovskou aplikací trávili více času, a to zejména poté, co ji investoři na Wall Street vytkli zpomalující nárůst počtu uživatelů. Hodnota akcií Twitteru od začátku roku spadla na polovinu. Záchranným řešením, které se firmě nabízí, je spojení s hudební službou. V minulosti už společnost experimentovala například s aplikací Twitter Music, ale ta se příliš neujala a skončila.

Ali Rowghani, provozní ředitel Twitteru, je jedním z největších zastánců koupě hudební společnosti. Nedávno začal jednat s berlínskou společností Soundclound na kterou mohou nahrávat svoji tvorbu přímo samotní umělci. Soundcloud byl letos v lednu oceněn na 700 milionů dolarů, to je více než dvojnásobek 300 milionů dolarů, které Twitter prozatím utratil za svoji největší akvizici. Tou byla aplikace MoPub, kterou Twitter koupil loni v září.

Za Soundcloudem stojí firmy rizikového kapitálu (venture capital) jako Union Square Ventures, Index Venture a Kleiner Perkins. Rowghani také zvažoval ucházet se o konkurenta Soundcloud společnost Spotify, která byla na konci loňského roku oceněna na čtyři miliardy dolarů či Pandoru, která je již kotovaná na newyorkské burze s tržní kapitalizací pět miliard dolarů.

Obavy o autorská práva

Plány Twitteru na akvizici Soundcloudu byly nakonec zamítnuty po interních debatách o ziskovosti byznys modelu založeného na inzerci a obavách o autorská práva. Twitter patří k jedné z akvizičně nejaktivnějších technologických firem, nenakupuje ale příliš draze. Často jde o startupy jako Vine, která nabízí aplikaci na šestivteřinové videospoty či Gnip, poskytovatele dat sociálních sítí.

Analytici poukazují na to, že Twitter nemá žádné závratné částky, které by mohl na akvizice utratit. Loňský vstup na burzu vynesl 2,1 miliardy dolarů a má zajištěnou úvěrovou linku na jednu miliardu dolarů, ale firma samotná zůstává nadále prodělečná.