Stříbrné Vary tleskaly své díky

Do bílé se převlékla v neděli večer karlovarská aréna. Na počest českých basketbalitek. Vicemistryň světa.

Ani pekelný kotel karlovarské arény oděné do barev národního týmu nepomohl českým basketbalistkám srazit ve finále mistrovství světa favorita ze Spojených států. Na domácí hráčky zbyly stříbrné medaile.
„Už během semifinále byli diváci neuvěřitelní a ve finále to bylo podobné. Naše vítězství je díky tomu, koho jsme museli porazit a kde jsme jej museli porazit, ještě více zasloužené,“ pochvaloval si také po velkolepém finále Geno Auriemma. Pro výběr amerického trenéra byly prý Češky jasně nejtěžším soustem na turnaji. „Bez debat šlo o nejlepší tým, se kterým jsme hráli. Máme štěstí, že jsme mistry světa.“
Domácí hráčky držely krok se Spojenými státy až do začátku třetí čtvrtiny. Z dvoubodové ztráty zbyla po soupeřově nástupu a vyhraném dvouminutovém úseku 15:2 jen prázdná naděje. Američanky mohly v neděli slavit už svůj osmý světový titul. Po předloňském vítězství na olympiádě v Karlových Varech znovu potvrdily svoji současnou nadvládu. Nedělním triumfem si zároveň zajistily účast na olympijských hrách v Londýně v roce 2012.
Češky však dlouze nesmutnily. Vždyť kdo by si pomyslel, že právě domácímu týmu se budou po skončení šampionátu houpat stříbrné medaile zvesela na krku.
O jedinečný úspěch českých barev si řekly především skvělým představením ve čtvrtfinále. Překvapené Australanky se stačily rozkoukat leda až v autobuse, který je vezl zpátky na hotel. Jako poražené mistryně světa. „To byl rozhodující zlom,“ potvrzuje za experty Jan Bobrovský, bývalý trenér českých basketbalistek. Jaká to změna proti matnému výkonu, který předvedly Češky krátce předtím proti Španělkám.
Jak šly Češky se svou hrou v Karlových Varech nahoru, to dosvědčují také individuální statistiky. Eva Vítečková ovládla trestné hody, Petra Kulichová měla nejlepší bloky a Hana Horáková získala nejvíce míčů. Svoji roli hlavní tahounky týmu potvrdila Horáková i druhým místem v asistencích. Stejná hráčka byla také těsně po finále vyhlášena nejužitečnější hráčkou šampionátu. Také v allstar sestavě vybrané novináři měly stříbrné Češky své dvě hráčky. Američanky měly jedinou. „Pracovat s tímto týmem, to byla radost a čest. Naše společná práce uběhla od května strašně rychle. Už teď musím říct, že mi to bude chybět. Bylo to tvrdé, ale krásné,“ zasnil se po turnaji český kouč Lubor Blažek.
Také pro něj bylo stříbro pověšené na krku symbolem znovuzrození u národního týmu. Na začátku roku 2008 po sporech s tehdejším manažerem národního týmu Jiřím Hamzou rezignoval na post asistenta kouče Jana Bobrovského. „Sám jsem si říkal, že můj čas vypršel a je čas pro mladé,“ vzpomínal Blažek. Když ho loni na podzim po nepovedeném mistrovství Evropy povolala federace znovu k reprezentaci, neváhal. Ani přes záplavu pochybovačných hlasů. Všem pádně odpověděl.