Stripová kresba a skvělý Kosatíkův text. Tak se rozděluje republika

Pavel Kosatík, Dan Černý: Češi 1992

Pavel Kosatík, Dan Černý: Češi 1992 Zdroj: Repro E15

Mimořádný televizní cyklus Pavla Kosatíka a Roberta Sedláčka dostává postupně i komiksovou podobu. Zatímco kostra Kosatíkova textu zůstává, často včetně replik, komiksové zpracování, tedy jakási režie, je již plně v gesci jednotlivých autorů. Ve stáncích již jsou díly k rokům 1918, 1941 a 1953, nyní vychází díl chronologicky poslední, tedy rok 1992 s názvem Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát.

Kosatíkova vize přelomových událostí je známá již z televize, soustředí se na kuponovou privatizaci a vzestup dvou mužů zmíněných v názvu, kteří se nakonec domluvili na rozdělení republiky. Nově zde je dopsán minipříběh mladého kluka, který se svými spolužáky a rodinou polistopadové události sleduje. Samozřejmě často s naprostým nepochopením, protože v tom logiky bylo pramálo (co zásadního se během pár týdnů stalo, že se za oslovení soudružko učitelko začaly rozdávat poznámky, když předtím se rozdávaly za to, že jste příslušnice sboru oslovovali jinak?). Jinak většina scén zůstala stejná či podobná jako v Sedláčkově provedení (byť famózní scéna s kucháním ryb zde chybí).

České století jako komiksová řada

Komiksovou verzi původně televizního cyklu Pavla Kosatíka a Roberta Sedláčka vydává nakladatelství Mladá fronta ve spolupráci s Českou televizí. K dispozici již jsou čtyři pokračování (včetně aktuálního roku 1992). Letos v dubnu vyjdou další dva díly (roky 1938 a 1989).

Komiks Jak Beneš ustoupil Hitlerovi tvoří podle Kosatíkova scénáře Vojtěch Velický. Dominantu v něm hraje střet prezidenta Beneše s vojákem a pozdějším kolaborantem Emanuelem Moravcem. Pád komunistického režimu pod vedením Václava Havla pak do grafické podoby převede Vojta Šeda.

Obrazové provedení dostal na starost Dan Černý, který je ročník 1982. Tedy mladý autor, který ony polistopadové změny vnímal nejspíš stejně jako zmíněný chlapec v komiksu. Na první pohled se kresba může zdát snad až nepovedená. Používá stripového přístupu, jednotliví aktéři si jsou sice podobní, ale zároveň jde o jemné karikatury. Plně to však odpovídá žánru. Celé dílo je tak trochu ironické, Sedláčkova verze dokonce velmi ironická, a k tomu Černého kresba sedí dokonale. Podobně například v komiksu věnovaném roku 1952 (Jak Gottwald zavraždil Slánského) Vojtěch Mašek skvělou technikou vyjádřil tíživou atmosféru padesátých let. A kniha dostala několik cen Muriel.

Pavel Kosatík, Dan Černý: Češi 1992
Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát
Nakladatelství: Mladá fronta, 2015
Hodnocení: 70 %