Studie: do roku 2018 bude každý druhý sledovat své zdraví na smartphonu

Nokia Lumia 630 (ilustrační foto)

Nokia Lumia 630 (ilustrační foto) Zdroj: Karlis Dambrans, Flickr.com (CC BY 2.0)

Příští rok bude každý sedmý majitel chytrého telefonu nebo tabletu používat nějakou aplikaci na sledování zdravotního stavu. Do roku 2018 by pak měl své zdraví monitorovat pomocí smartphonu dokonce každý druhý. Vyplývá to z letošní studie poradenské společnosti A.T. Kearney.

Možnost hlídat si svůj zdravotní stav průběžně a nezávisle na lékařských prohlídkách je lákavá pro stále více lidí. Například mezi 15 nejstahovanějšími aplikacemi u O2 se umístil program aplikace pro monitoring srdečního tepu nebo aplikace měřící úroveň hluku v okolí člověka.

Dosud byly mobilní aplikace zaměřené na kontrolu zdraví většinou velmi jednoduché, uživatel do nich musel fyzicky zadat vstupní data jako například věk, váhu, pohlaví nebo krevní skupinu, aby mu aplikace vyhodnotila jeho zdravotní stav.

„Byznys se ale v tomto odvětví dynamicky vyvíjí, a především technologičtí giganti, jako Apple, Samsung nebo Google přinášejí stále sofistikovanější způsoby vyhodnocování zdravotního stavu, které čerpají data průběžně z různých senzorů umístěných na těle,“ uvedl Peter Kováčík z A.T. Kearney.

Vedle přesného průběžného senzorického snímání by mohly zdravotní aplikace v budoucnu využívat on-line zdravotní data, kterými nyní disponují pojišťovny, nemocnice nebo jednotliví lékaři.