Surfování po internetu v zaměstnání nemusí mít negativní dopad na produktivitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Čtete tento článek v době, kdy byste správně měli pracovat? Nic si z toho nedělejte – rozhodně nebudete sami. A pokud se vašemu šéfovi podobné věci ani trochu nezamlouvají, pošlete mu odkaz na novou studii, kterou provedli odborníci z University of Haifa a University of South Florida.

Zmínění vědci se zajímali především o to, zda tzv. cyberloafing představuje typ kontraproduktivního pracovního chování (podobně jako třeba plýtvání firemními zdroji či dokonce krádeže), nebo jde jen o způsob jak zahnat nudu v okamžicích, kdy zrovna není co dělat, ale z kanceláře prostě odejít nelze.

Aby se o této problematice dozvěděli více, nechali 463 full-time zaměstnanců jisté veřejné univerzity na jihovýchodě USA vyplnit dotazník obsahující tematicky relevantní otázky. Z výsledků plyne, že cyberloafing silně koreluje s nudou a nízkou pracovní zátěží.

„Nízká pracovní zátěž nebyla korelována s kontraproduktivním pracovním chováním a vztah mezi cyberloafingem a nudou byl výrazně silnější než vztah mezi nudou a kontraproduktivním pracovním chováním,“ uvedli badatelé.

Surfování po webu je tedy spíše přirozenou reakcí na nudu a nemělo by být házeno do jednoho pytle s jinými – značně škodlivějšími – formami pracovního chování.

„Obvykle k němu dochází, když je pracovní zátěž nízká a v mnoha případech to nemusí mít na pracovní výkony neblahý dopad. Jen se ujistěte, že to nepřeháníte!“ konstatoval psycholog Shani Pindek v rozhovoru pro PsyPost.

Článek vyšel na serveru VTM >>>