Světový hudebník Jan Hammer slaví 65 let

Jan Hammer s maminkou Vlastou Průchovou na fotografii z roku 1994

Jan Hammer s maminkou Vlastou Průchovou na fotografii z roku 1994 Zdroj: CTK

Pražský rodák Jan Hammer, mezinárodně uznávaný člen jazzrockové skupiny Mahavishnu Orchestra a autor hudby ke krimiseriálu Miami Vice, se dnes dožívá 65 let. Při té příležitosti vychází soundtrack k filmové pohádce Šíleně smutná princezna, pro kterou složil tehdy sedmnáctiletý Hammer hudbu. Za vydavatelství Supraphon o tom informoval Zdeněk Brouček.

„Film Šíleně smutná princezna režiséra Bořivoje Zemana patří do zlatého fondu našich filmových pohádek, k její k velké oblibě přispěly i filmové písničky s texty Ivo Fischera,“ uvedl Brouček.

Album Šíleně smutná princezna v produkci Václava Neckáře vyšlo už v roce 1992 jako jeden z prvních počinů vydavatelství NE a NE Records. Obsahuje pásmo šesti Hammerových písniček (Znám jednu krásnou princeznu, Já už to vím, Slza z tváře padá, Miluju a maluju, Kujme pikle a Znám jednu starou zahradu) i několika kratších instrumentálek v originálních nahrávkách z roku 1967, mezi nimiž Václav Neckář s Helenou Vondráčkovou vyprávějí příběh, který na motivy původní filmové pohádky Františka Vlčka a Bořivoje Zemana.

Skladba Crockett's Theme ze seiálu Miami Vice

Jazzové zázemí

Jan Hammer se narodil do jazzové rodiny zpěvačky Vlasty Průchové a Jana Hammera, špičkového kardiologa, ale také uznávaného hudebníka. Už v roce 1961 založil s bratry Vitoušovými, bubeníkem Alanem a kontrabasistou Miroslavem, jazzové combo, které pojmenovali příznačně Junior trio. V mezinárodní soutěži mladých jazzových sólistů pořádané roku 1966 ve Vídni získal Hammer druhou cenu, když první byl jeho spoluhráč Miroslav Vitouš.

Po srpnových událostech 1968 odešel do Spojených států a již o dva roky později začal doprovázet jazzovou zpěvačku Sarah Vaughanovou. V roce 1971 se pak stal členem jazzrockové skupiny Mahavishnu Orchestra kytaristy Johna McLaughlina. „Otevřela se mi možnost používat umění improvizace v úplně jiné formě, než jakou jsem znal předtím. Byl to vlastně progresivní rock. Něco, čemu jsem nemohl odolat,“ konstatoval v 80. letech.

Po odchodu z Mahavishnu Orchestra vydal Hammer v roce 1975 sólové album The First Seven Days později spolupracoval s Mickem Jaggerem, Carlosem Santanou či Jeffem Beckem. Velký úspěch Hammer zaznamenal soundtrackem k televiznímu krimiseriálu Miami Vice. Singl s hlavním tématem získal v roce 1985 dvě ceny Grammy. Postavení Hammera v populární hudbě dokumentuje i videoklip Too Much To Lose z alba Snapshots, v němž si zahráli David Gilmour, Ringo Starr a Jeff Beck.