Svinov nebo Přívoz? Dvě velká nádraží v jednom městě

V Ostravě jsou dvě velká nádraží na stejné trati - Hlavní nádraží v Přívoze a Svinov. Které je pro cestující skutečně tím hlavním?

Obě největší ostravská nádraží fungují od poloviny devatenáctého století. Větší rekonstrukce se zatím dočkalo jen svinovské. Hlavní nádraží na větší stavební úpravy teprve čeká. V každém případě ale platí, že obě musí poskytnout cestujícím vše, co potřebují. „Na nádraží chci mít hezkou restauraci, chci si tam koupit noviny a mít příjemné místo, kde počkat,“ říká šedesátiletý Dalibor Janík. „Je jedno, jestli se jmenuje hlavní nebo vedlejší,“ odpovídá Janík na otázku, které z nich je pro něho tím „hlavním“.

Blízkost centra výhodou

„Bydlím v centru, na hlavní to mám deset minut tramvají,“ říká dvacetiletá studentka Pavla Mrázková. Blízkost centra a tramvajové zastávky, která je pár kroků od hlavní budovy, je zřejmě jedinou velkou výhodou Hlavního nádraží.
Před svinovským nádražím stojí autobusy, k tramvajím je to tři sta metrů. Přívětivější je pro automobilisty. Parkovacích míst je dost, navíc mohou využít blízkého parkovacího domu Koma. Parkovné se před nádražím účtuje nonstop. U Hlavního nádraží je míst méně, zato poplatek se vybírá jen ve všední dny od osmi do šesti večer.

Hlavní ne, hezčí ano

I přes vzdálenost od centra a tramvajových zastávek je svinovské nádraží pro většinu Ostraváků tím „hlavním“. „Za rok 2008 bylo na svinovském nádraží víc nastupujících a vystupujících než v Přívoze,“ konstatuje Kateřina Šubová, regionální mluvčí pro Moravu ze společnosti České dráhy.
Svinov je třetím největším nádražím v České republice. Vděčí za to i nedávné rekonstrukci za 580 miliónů korun. K historické budově přibyla moderní prosklená odbavovací hala, všechno je čisté a upravené.

„Když jedu vlakem, vždycky ze Svinova. Tramvají to mám z domu stejně daleko jako do Přívozu, ale tady je to mnohem příjemnější,“ říká asi pětačtyřicetiletá cestující. K dispozici tu jsou stánky s občerstvením, trafika i bankomat.
To vše, i když ve skromnějším prostředí, najde cestující i na Hlavním nádraží. Venkovní asijské bistro je sice v neděli odpoledne zavřené, ale pekařství a stánky v hale jsou otevřené. Funguje bankomat, úschovna zavazadel i uzamykatelné skříňky. Zda u fontánky s nápisem pitná voda je voda opravdu pitná, se nedá říct. Chybí kohoutek. Jedním z nejhezčích míst jsou tady toalety – nové, čisté a voňavé. Za jejich použití si ovšem jejich soukromý provozovatel účtuje deset korun.

Název zůstane

Ve srovnání se Svinovem je hlavní nádraží Popelkou, přestože se udělaly opravy za víc než třicet miliónů korun a další se připravují. „Dokončuje se projekt na úpravu prostoru před nádražím. Předpokládaný začátek je příští rok, pokud se podaří získat peníze,“ říká Lída Kadrnková, vedoucí odboru kanceláře starosty Úřadu městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.
Nádraží v Přívoze by si další opravy rozhodně zasloužilo. A nejen proto, že je hlavní. Tím zřejmě oficiálně zůstane navždy. „Změny názvů stanic nejsou v kompetenci Českých drah jako osobního železničního dopravce. Využíváme a platíme za dopravní cestu jako všichni ostatní dopravci. Jména stanic jsou dána hluboko z minulosti a myslím, že ani vyšší počet cestujících v Ostravě-Svinově nedává důvod měnit název,“ říká Kateřina Šubová.