Svinov nebo Vítkovice? A co na haldě?

Kde by měly stát nové Bazaly? Architekt Ivan Guštafik nabízí další místo, osiřelou haldu na Zárubku.

Téma nového stadionu ostravského Baníku nepřestává hýbat ostravskou veřejností. Skalní fandové slezského klubu pořádají protestní akce proti plánovanému přestěhování do Vítkovic. A nový stadion zajímá i architekty. „Jako člověk žijící na Slezské a někdejší zaměstnanec Útvaru hlavního architekta jsem se snažil vymyslet nejlepší variantu,“ říká architekt Ivan Guštafik, který přišel s návrhem postavit nový stadion na haldě dolu Zárubek ve Slezské Ostravě. „Celou haldu jsem si prošlapal a uzrála ve mně myšlenka, že to je přesně ono,“ pokračuje muž, který dlouhá léta svého profesního života zasvětil architektuře Ostravy. Se svým návrhem obešel spoustu míst. Nikde nenarazil na odpor. Spíše naopak.

RPG. Proč ne?

„Takové možnosti, které toto území nabízí, snad nejsou nikde jinde ve městě,“ říká o haldě na Zárubku starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř. Místo je podle něj pro stadion ideální. „Už dříve jsme o tomto území uvažovali, že by se dalo využít pro sport. V úvahu připadal třeba golf nebo nějaký cyklistický areál,“ doplňuje starosta. Velké území ležící na slezské straně města jen nedaleko nově vznikajícího centra na Karolině je však ve vlastnictví společnosti RPG, kterou vlastní Zdeňek Bakala. Zástupci firmy jsou připraveni jednat. „Domníváme se, že území je pro sport naprosto ideální. Budeme rádi, pokud s ním začnou úředníci v plánech města Ostravy počítat. Ale je to halda a v současné době zde stále ukládáme materiál,“ říká mluvčí společnosti Petr Handl. A dodává, že haldu před využitím musí rekultivovat.
Nadšení pro Guštafikův plán nabourává vedení města. To má v plánu přestavět vítkovický stadion tak, aby na něm mohl Baník hrát, a stavba nové arény není aktuální.

Patříme na Slezskou

Halda na Zárubku by možná našla podporu i mezi fanoušky. Už teď mnozí z nich stavbu podporují. „Samozřejmě, že by to bylo asi nejlepší místo, když už Baník nemůže zůstat na Bazalech. Klub patří na Slezskou Ostravu,“ míní Jiří Drha, jeden z těch, kteří na tribunách Bazalů nevynechají jediný zápas fotbalového mužstva. Sedmička několikrát kontaktovala i samotný klub, ale nikdo se k problému nevyjádřil. O až překvapivých reakcích mluví slezskoostravský starosta Maštalíř. „Od té chvíle, co se o této možnosti začalo mluvit, hlásí se nám spousta lidí, že by chtělo pomoci. Včetně ostravských architektů, kteří už orientačně vymýšlejí první plány,“ popisuje Maštalíř.
Zároveň dodává, že hlavní rozhodnutí je na vedení města. „To musí učinit závažné politické rozhodnutí a pokusit se uzavřít s RPG memorandum o využití těch pozemků. Záleží samozřejmě na velkorysosti RPG,“ myslí si Maštalíř. A doplňuje, že stavbu musí podpořit i fanoušci. „Vytrvalý tlak zdola může celou věc dotáhnou do zdárného konce“.
Tak trochu do zapomnění nyní upadá plán postavit stadion na městských pozemcích ve Svinově. A z přestavby Vítkovic taky zrovna nejsou podporovatelé varianty „halda Zárubek“ nadšeni. „Vítkovice? Ty nevyhovují už principiálně,“ je přesvědčen urbanista Guštafik.

Měl by stadion Baníku zůstat ve Slezské Ostravě?