Svítící potkani vás mohou přijít draho

Svítící potkani vás mohou přijít draho

Svítící potkani vás mohou přijít draho

(VIDEO) Také doma chováte potkaního miláčka? Tak si dejte dobrý pozor, aby nesvítil. Mohlo by vás to přijít velmi draho!

Mezi českými chovateli, kteří si drží pro potěchu laboratorní potkany, se objevila zelenooká zvířata, která porušují zákony Evropské unie i České republiky. Svému majiteli mohou zadělat na pořádný průšvih.

Na první pohled se tito potkani neliší od těch, které nosí kluci a slečny v kapsách, batozích či kabelkách jako domácí mazlíčky. Jediné, co je na nich trošku nápadné, jsou zeleně svítící oči. Kdybychom si takové zvíře umístili pod speciální lampu vydávající ultrafialové záření, pak bychom se nestačili divit. Potkanovi svítí oslnivou zelenou barvou všechny holé části těla, např. tlapky nebo lysý ocas.

Gen půjčený od medúzy

Ve skutečnosti mu takhle svítí všechny buňky těla. Jen to není, např. ve svalech, žaludku či mozku, z pochopitelných důvodů vidět. Zvířata svědčí za své světélkování cílenému zásahu do dědičné informace, při které jim byl do DNA vnesen gen mořské medúzy Aequorea victoria. Podle genu se produkuje bílkovina známá jako zelený fluoreskující protein čili GFP (green fluorescent protein).

Tlapka svítící po ozáření speciální lampouTlapka svítící po ozáření speciální lampouTlapka svítící po ozáření speciální lampou

Zeleně fluoreskující bakterie, rostliny nebo živočichové se hojně používají pro výzkumné účely. Na potkanech lze například velmi dobře studovat léčebné transplantace buněk. Pokud jsou „nesvítícímu“ potkanovi transplantovány buňky „svítícího“ potkana, lze osud transplantovaných buněk velmi dobře sledovat, protože buňky v těle příjemce svítí. Dá se tak dobře zkoumat osud buněk a to, zda zvířeti prospívají nebo škodí. Zeleně svítících živočichů používají vědci celou řadu. Vedle myší a potkanů, jsou to např. svítící psi, kočky nebo prasata.

Zelený psanec stojí mimo zákon

Zeleně svítící potkani nejsou o nic nebezpečnější než jiní běžně chovaní laboratorní potkani. Problém je v tom, že jsou to tzv. geneticky modifikované organismy. Jejich chov je proto v zemích Evropské unie a tedy i České republiky podřízen velmi přísné regulaci. Smějí je chovat jen se zvláštním povolením Ministerstva životního prostředí a výhradně ve speciálních zařízeních.

Domácí chov, nošení na veřejnosti, prodej nebo darování těchto zvířat je porušením zákona. Za prohřešky proti zákonu o nakládání s geneticky modifikovanými organismy hrozí pokuta až do výše 5 milionů korun.

Geneticky modifikovaná kočka pro potřeby výzkumu boje proti AIDS

Jak se dostali svítící potkani mezi naše chovatele, není v této chvíli úplně jasné. Nelze vyloučit, že byli dovezeni ze zemí, kde nejsou zákony vůči geneticky modifikovaným organismům tak přísné. Česká inspekce životního prostředí, která ze zákona kontroluje jakoukoli činnost s geneticky modifikovanými organismy, už vyhlásila, že nad chovem zelenookých „svítících“ potkanů rozhodně nepřimhouří oko.