Švýcarský letoun na solární pohon doletěl do Arizony

Letoun Solar Impulse 2

Letoun Solar Impulse 2 Zdroj: CC BY SA 4.0: Milko Vuille via Wikimedia Commons

Letoun na solární pohon Solar Impulse 2, který je na cestě kolem světa, podle plánu přistál v arizonském Phoenixu, sdělila dnes agentura AP. Letadlo švýcarské výroby urazilo vzdálenost zhruba 1160 kilometrů z Moffettova letiště v Kalifornii za asi 16 hodin.

Jednomístný stroj, který střídavě pilotují Švýcaři André Borschberg a Bertrand Piccard, dorazil na závěr této desáté etapy do předměstí Phoenixu Goodyear v pondělí večer místního času (dnes brzy ráno SELČ). V kokpitu tentokrát seděl 63letý Borschberg.

„Byl to zvláštní let, nijak dlouhý,“ řekl po přistání Borschberg. Přelet do Arizony nicméně označil za nádherný.

Osmapadesátiletému Piccardovi trvala více než 4080 kilometrů dlouhá předchozí mnohem náročnější devátá etapa z Havaje do Kalifornie bezmála tři dny, přesněji 62 hodin a 29 minut.

Borschberg se po přistání potýkal na letištní ploše se silnými poryvy větru, stroj nakonec pozemní personál musel připoutat k zemi. „Někdy je náročnější ovládat letadlo na zemi než ve vzduchu,“ řekl novinářům.

Propagace solární energie

Cílem projektu je propagace solární energie. Letoun Solar Impulse 2 nenese ani kapku pohonných hmot. Na svém povrchu má 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Rozpětí křídel je 72 metrů, tedy více, než má Boeing 747. Solární letoun ovšem váží jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Piloti zahájili cestu kolem světa loni v březnu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, kde chtějí cestu po obletu planety také ukončit.

Mise měla původně trvat pět měsíců, přičemž na vlastní let mělo připadnout 25 dní. Loni se dostavily komplikace v Číně a poté v Japonsku, kde se letadlo nečekaně zdrželo kvůli problémům s počasím. Následné potíže s bateriemi, kvůli nimž letoun zůstal devět měsíců na Havaji, zapříčinily, že dokončení celé trasy dlouhé asi 35 tisíc kilometrů muselo být odloženo na letošní rok.

Po Phoenixu má podle agentur ojedinělý letoun po dvou až třech zatím neupřesněných etapách dorazit do New Yorku. Odtud se letoun vydá přes Atlantik do Evropy, případně na sever Afriky.