Syfilis putovala přes Atlantik oběma směry

Syfilis putovala přes Atlantik oběma směry

Syfilis putovala přes Atlantik oběma směry

Přivezl Kolumbus syfilidu z Nového světa na evropský kontinent? Anebo putovala tato choroba opačným směrem?

Bývalo dobrým zvykem házet zavlečení syfilidy na cizince. A tak se jí v Itálii říkalo „francouzská nemoc“ a Francouzi ji naopak nazývali „italskou chorobou“. Pro Nizozemce to byla „španělská nemoc“ a pro Tahiťany „britská choroba“. Rusové jí říkali „polská nemoc“ a v osmanském Turecku se o ní mluvilo jako o „křesťanské nemoci“.
Přivezl ji Kolumbus

Každým rokem se nakazí syfilidou na celém světě asi milion lidí. V minulosti byla podstatně rozšířenější. Její obětí se stali třeba Beethoven, Ludvík XIV. nebo Adolf Hitler. Často se má za prokázané, že před Kolumbovými plavbami do Ameriky se syfilis v Evropě nevyskytovala. Jiné archeologické nálezy jsou však vykládány jako důkaz předkolumbovského výskytu této choroby v Evropě. Ve hře je proto i možnost, že Kolumbus zavlekl syfilidu do Ameriky podobně jako jiné nemoci, např. spalničky nebo neštovice.

Tým amerického archeologa George Armelagose se pokusil o jakousi inventuru všech dostupných důkazů. Zhodnotil velmi důkladně data 54 rozličných studií a v analýze zveřejněné v Yearbook of Physical Anthropology došel k závěru, že syfilis má americký původ. Před Kolumbovými plavbami se sice v Evropě vyskytovaly infekční choroby vyvolané bakteriemi z příbuzenstva původce syfilidy spirochety Treponema pallidum, ale pravá syfilis připlula z Ameriky. Naopak, z Ameriky jsou známy oběti syfilidy už z doby před 7 tisíci roky.

Evropa vrátila úder

Evropané k rozmachu syfilidy významně přispěli. Kmeny původce zavlečené z Ameriky byly sice infekční, ale nešířily se pohlavním stykem. První verze syfilidy tedy nebyla pohlavní chorobou.

V Evropě vypukla první epidemie syfilidy už v roce 1495, tedy velmi krátce po návratu první Kolumbovy výpravy z Ameriky. Bakterie našla mezi Evropany ideální podmínky, protože na ni nikdo neměl adaptovaný imunitní systém. Mohla se šířit podobně, jako se šířily neštovice nebo spalničky mezi indiány. Treponema pallidum v Evropě záhy zmutovala a získala nové vlastnosti. Kromě jiného i schopnost přenosu pohlavním stykem. Tato nová verze syfilidy pak byla zavlečena Evropany zpět do Nového světa. Choroba tedy podnikla cestu přes Atlantik hned dvakrát. Pokaždé jiným směrem a pokaždé to znamenalo pro lidstvo výraznou změnu k horšímu.