Symbol Vánoc přišel do Čech z Německa, ozdoby z Jablonce nad Nisou

Štědrý den bez stromečku? Dnes si to ne-umíme představit.

Přitom k českým Vánocům nepatří dlouho. „Stromek k nám přišel z německých zemí ještě před tím, než se v roce 1871 sjedno- tily. Už dříve se ale ojediněle objevovaly ve šlechtických či měšťanských rodinách, které byly ve městech převážně německé,“ říká historik Karel Herčík.

Potom se vánoční strom začal šířit i do českých rodin?
Trvalo to dlouho. Teprve až na konci devatenáctého století se začal strom i v českých domácnostech vnímat jako tradice. Samozřejmě dárky či uctívání Ježíše Krista znali lidé celá staletí. Stejně tak lidové zvyky jako pouštění svíček ve skořápkách či házení střevícem. Na venkově ale kult vánočních stromků zakořenil až před první světovou válkou.

V německých zemích měli stromek již dlouho před námi?
Je známá jedna velmi stará německá koleda, O Tannenbaum, která opěvuje vánoční stromek.
Jaký stromek měli lidé nejčastěji doma?
Smrček, který je nejběžnějším jehličnanem. Kdo si to mohl dovolit, si ale stejně jako dnes kupoval jedli či borovici.

Ze začátku se zdobily podomácku?
Různými papírovými ozdobami a svíčkami, které byly všude k dostání, nebo si je lidé lili sami. Ze sladkostí převažovaly doma upečené perníčky.

Kdy se objevily skleněné ozdoby?
Tradice jablonecké bižuterie a sklářů v této oblasti sahají do devatenáctého století. Byl to tehdy obchodní hit. Ozdoby byly navíc křehké, takže se jich vždy hodně rozbilo.

Existovaly městské stromy?
U takzvaných Stromů republiky se obdarovávali chudí. Lidé bez domova tam dostali od organizací jako byla Armáda spásy či jiných dárců polévku a obnošené šatstvo. Chodili tam ale i otcové početných rodin, kteří neměli na to, aby každému z dětí dali dáreček. Tak to fungovalo za první republiky, ale už i dříve existovala charita.
Kde nejčastěji býval strom v Mladé Boleslavi?
Co pamatuji, stál v dolní části Leninova náměstí, dnešního náměstí Republiky. Jezdil jsem tam s dětmi v kočárku, těm se velký ozdobený strom líbil. Tehdy navíc girlandy na zahradách nesvítily. Občas se objevila betlémská hvězda, za komunismu samozřejmě pěticípá. Ve výkladních skříních leccos svítilo, ale domy, okna nebo zahrady, to ne.

Zdobení přišlo z USA?
Zřejmě ano. V bohatých státech energie tolik nestojí. U nás každý počítal.