Tábor má unikátní ledovou stěnu. Láká lezce z celé republiky

Umělý ledopád vznikl na skále pod klokotským klášterem v Táboře. V České republice jsou takové jen dva.

Ledový ráj. Tak říkají táborští horolezci dvacetimetrové stěně pod klokotským klášterem. Vytvořil ji horolezecký instruktor Jiří Rybák mladší. Lézt sem jezdí horolezci z celé republiky. Ve dne i v noci.

Vytvořit ledovou stěnu napadlo Rybáka už před rokem a půl. Bylo to v létě, kdy spolu s kamarádem horolezcem a též instruktorem Markem Blážou objevili starou lezeckou oblast.

Skálu zvanou Klokotská očistili od mechu a uvolněných kamenů. Staré skoby nahradili novými nýty, obnovili výstupy a hned v zimě se pustili do naledňování.
„Při čištění jsme zničili asi osm ocelových kartáčů,“ vzpomínají.

Ledové dílo

Ledopád vytvořil Rybák tak, že na skálu nechal rozprašovat vodu. „Ta nesmí téct, ale postupně namrzat. Jinak by se vytvořila jen ledová slupka, která rychle opadá,“ popisuje postup.
Dílo bylo asi za týden hotové a cepíny a mačky táborských lezuchtivců nemusely čekat na zimní dovolenou svých majitelů a vzdálené horské destinace.

Stěnu si pochvaluje i táborský lezec Jiří Slabý zvaný Slaboch. „Je to paráda. Skvělá možnost zalézt si tady i v zimě. Když mám chvilku přes den, můžu se jít na stěnu vyblbnout. Zničit se hned za barákem,“ dodává s nadsázkou Slaboch.

Ledovou stěnu obnovil Jiří Rybák letos znovu. Sjíždějí se na ni například lidé z Budějovic, Prahy i Karlových Varů.

Co stěna lezcům nabízí, popisuje instruktor Marek Bláža. „Výška je více než dvacet metrů, obtížnost až čtyři minus. Tedy středně těžký terén vhodný spíš pro pokročilé lezce,“ říká.

*Čtyřletý ledolezec**

Ledopád ale podle něj s potřebným vybavením a při bezpečném jištění shora zvládnou i začínající ledolezci.
Tomu nejmladšímu, Jiřímu Rybákovi, je teprve necelých pět let.
„Nejstarší byl asi šedesátiletý lezecký klasik. Přijel speciálně kvůli našemu ledopádu. Ocenil, že nemusí jet šest a půl hodiny na ledy někam do středu Alp,“ uvádí Rybák.

Na stěnu mohou po dohodě s instruktory táborského horolezeckého oddílu držitelé průkazu Českého horolezeckého svazu a členové oddílů. „Cepíny, helma na hlavě a mačky na nohou jsou samozřejmostí. Ale vstup je na vlastní nebezpečí,“ dodávají instruktoři.

Nelezce to ale mrzet nemusí. Na ledopád se mohou alespoň podívat. Už jen pohled na stěnu je výjimečným zážitkem.

„Vezměte to třeba jako tip na procházku. Vydáte se směrem na Harrachovku a před očima vám vyvstane ledová nádhera,“ zve čtenáře Rybák. Stěna je vidět už od Švehlova mostu. Na příští rok pro ni Jiří Rybák chystá i osvětlení.