Tady vládnou ptáci

Opeřenci pomohli „přebarvit“ guánem ostrovy na typickou bíložlutou barvu.

Opeřenci pomohli „přebarvit“ guánem ostrovy na typickou bíložlutou barvu. Zdroj: Profimedia.cz

Ostrovy Ballestas u pobřeží Peru lze označit bez nadsázky za souostroví ptačího trusu. Obrovská kolonie kormoránů pokryla oblast vzácným guánem, které se vyváželo jako veleúčinné hnojivo. Dnes je ptačí impérium atrakcí pro cestovatele a vědce.

Něco visí ve vzduchu. Doslova. Na horizontu se z moře pomalu vynořuje skupina skalnatých ostrůvků, ale nad ní se převaluje nějaký mrak. Na jasně modré obloze je to dobře vidět. Ptáci. Lépe by bylo říct letecká invaze ptáků. Na souostroví Ballestas v Tichém oceánu jich žije 160 druhů a počet kusů jde do desetitisíců. Přesně to nikdo nikdy nespočítá, protože kormoránů, pelikánů, terejů či racků je tu tolik, že se na relativně malé ostrovy vlastně nevejdou. Část ptačí populace tak pořád cirkuluje ve vzduchu. Tisícihlavá letka vzlétne, opíše kilometrový kruh, přistane na druhé straně ostrova a vytlačí ze země zase jinou partu opeřenců. A tak pořád dokola.

Ptáky se hemží celé souostroví i vzduch nad ním i voda kolem. Kdyby hledal Alfred Hitchcock inspiraci pro svůj horor Ptáci, tady by mohl rovnou začít točit.

Když se ovšem motorový člun obtěžkaný turisty přes vlny pracně probíjí k ostrovům, visí ve vzduchu ještě něco jiného. Zápach tak intenzivní, že by se jím dal řezat železobeton. Rybina? To by byla na moři logická odpověď. Ale na Ballestas za vším hledej ptáky. Za ty stovky let, co tu kralují, postupně pokryli celé drobné souostroví souvislou vrstvou trusu zvaného guáno. Ostrovy jím ptáci přetřeli na typickou bíložlutou barvu a dali jim nezaměnitelnou, ehm, vůni. Ohrnovat nad guánem nos ale není na místě. Zjistilo se totiž, že díky vysokému obsahu výživných látek je guáno jedním z nejúčinnějších přírodních hnojiv na planetě. Peruánci ho začali v 19. století na ostrovech „těžit“ a se ziskem vyvážet do světa.

Souostroví BallestasSouostroví Ballestas | Profimedia.cz

Dnes je z ostrovů Ballestas přísně chráněná přírodní rezervace, ale Peruáncům dává znovu vydělat. Podívat se alespoň z lodi na ostrůvky přetékající životem jezdí spoustu turistů, protože z pobřeží je to jen hodina plavby.

V této části Tichého oceánu proudí studený Humboldtův proud. Díky tomu je tu uprostřed tropické oblasti zároveň možnost pozorovat zvířata, která jinak obývají podstatně chladnější regiony.

Jsou tu tak zabydlení tučňáci a lvouni. Největší místní samec lvouna, který obhospodařuje nejvíc samic, má prý přezdívku Mike Tyson. V moři tu jsou někdy vidět také velryby a delfíni. Ballestas jsou tak rájem pro přírodovědce, kteří jako jediní z lidí smějí v ptačím impériu pobývat. A jsou peklem pro ryby v okolním oceánu, protože ty jsou pro veškerou tu ostrovní zvířenu hlavním jídelníčkem.

A jak do toho všeho pasují vykulení turisté? Co si asi o cestovním ruchu myslí kormoráni nebo terejové, to vám dojde, až si po návratu z plavby kolem ostrovů zkontrolujete svršek své kšiltovky.

Souostroví Ballestas

Leží v Tichém oceánu u pobřeží Peru, asi 250 kilometrů jižně od hlavního města Lima. Nejlepší je navštívit jej jako součást výpravy do pobřežní přírodní rezervace Paracas. Základní jednodenní výlet s místním průvodcem lze včetně poplatku za člun pořídit asi za 70 solů na osobu, tedy zhruba za 500 korun. Výpravu je nejlepší dohodnout v nedalekých městech Pisco nebo Ica. Obě leží přímo na transkontinentální dálnici Panamericana.