Tam, kde se pasou mořské krávy. Egypt je pro potápění ideální místo

Rudé moře nabízí pro potápění skvělé podmínky.

Rudé moře nabízí pro potápění skvělé podmínky. Zdroj: Profimedia.cz

Rudé moře je jedním z nejkrásnějších korálových moří. Po právu patří mezi nejnavštěvovanější potápěčské lokality. Koho baví potápění nebo šnorchlování, tomu zdejší podmořský život zaručeně učaruje.

Hezčí místo pro potápění než Egypt se hledá opravdu obtížně. „Potápěči sem díky stále příjemným teplotám jezdí pozorovat mořský svět po celý rok,“ říká Ilona Topolová, mluvčí CK Blue Style. Vyhlášeným střediskem je mezi potápěči díky své divoké podmořské fauně a flóře Marsa Alam, podvodní svět tu navíc mohou objevovat jak zkušení vyznavači potápění s kyslíkovým přístrojem, tak i začátečníci. I v tom je Egypt výjimečný.

Třeba jen z hladiny a v malých hloubkách lze na pobřeží Rudého moře sledovat neskutečné scenerie, stačí k tomu brýle a šnorchl. Pouhých 12 kilometrů od letoviska Abu Dabbab leží korálový útes Elphinstone Reef, u něhož se zdržují velké mořské želvy, a dokonce i extrémně vzácní dugongové, známí jako mořské krávy. Přitom průměrná hloubka je zde pouhých 20 metrů.

V okolí ostrova Zabargad je zase pod vodou skryto několik vraků lodí; i ty lze s odpovídajícím vybavením prozkoumat. Šnorchlování pro všechny Vyrazit s cestovní kanceláří do Egypta si v hojné míře oblíbily rodiny s dětmi.

Mohlo by se zdát, že potápění nebude pro tuto skupinu zákazníků tou pravou zábavou, ale Ilona Topolová s tím nesouhlasí: „Šnorchlování je skvělou zábavou i pro rodiny s dětmi. V Egyptě jsou k němu výjimečné podmínky zejména teď na podzim a také na jaře. V létě, protože při šnorchlování trávíte většinou času na hladině, je třeba použít opravdu hodně opalovacího krému s vyšším ochranným faktorem. A v zimě je pro delší pobyt ve vodě zase potřeba neopren.“

Jako zaručený tip na šnorchlování s dětmi doporučuje výlet na exotický ostrov Giftun, jehož pláže prý v mnohém připomínají Karibik. Dobře dosažitelný je z letoviska Makadi Bay, které leží 35 kilometrů od Hurghady. I ta patří k potápěči vyhledávaným destinacím.

Chování pod vodou má ale celkem jasně stanovená pravidla. Z důvodu zachování krásy korálových útvarů pro další obdivovatele není povoleno na korály sahat, a už vůbec ne je jakkoliv narušovat. „Neukázněný potápěč si může zadělat na pořádné problémy. Při letištní kontrole jsou v zavazadlech nalezené kousky korálů, ale třeba i mušle trestány pokutou, která může dosáhnout až 200 tisíc korun,“ korun,“ upozorňuje René Melichárek, majitel cestovní kanceláře Dive Travel. S klienty se potápí prakticky po celém světě.

Určitá pravidla je nutné dodržovat i s ohledem na vlastní bezpečnost. V Egyptě se lze při potápění setkat se žraloky. „Nejčastěji jde o žraloka bělocípého útesového, hedvábného nebo o liškouny, kteří nejsou nebezpeční. Horší to může být se žralokem dlouhoploutvým,“ říká Melichárek. Pořádně potrápit nás ale může i taková ropušnice, zraňuje ostny napuštěnými jedem. Bolest v ráně bývá do deseti minut od bodnutí často nesnesitelná a vyžaduje ošetření. Pro ty, kdo potápění milují, však dodržování základních pravidel nebývá problém.