Tátové na mateřské. „Odkojili“ svoje děti a tvrdí, že je to pohoda

Sedmička pátrala, jaké to je, když muž zůstane s dětmi doma. V Mostě našla dva táty na mateřské. I oni oslaví v neděli Den otců.

Most / Svá dvojčata Lenku a Josefa převzal dva měsíce po porodu do mateřské péče Josef Hylena z Mostu. „Manželka má účetní firmu. Kdyby zůstala doma, měla by za tři čtyři roky co dohánět, protože legislativa se stále mění. Tak jsme se dohodli, že s dětmi zůstanu doma já,“ začíná vypravovat svůj příběh otec na mateřské.

Děti má rád odmalička. Staral se o mladší sestru a o děti známých. „Sám jsem pořád dítě. Tak si s těmi prcky dobře rozumíme,“ usmívá se Hylena.
Na sociální správě, která vyplácí mateřskou, se na něj úřednice dívaly trochu divně, ale všechno vyřídily. „Nesetkal jsem se s žádnou překážkou,“ konstatuje černovlasý muž, který sedm let závodně tancoval za TK 79.
Vzít si do péče dvouměsíční dvojčata vyžaduje odvahu. „Ani ne. Od samého začátku to byla pohoda. V noci spali dvanáct hodin. Přes den jsme si hráli, chodili ven,“ říká Hylena.

Dvojčata jsou lepší

Je nadšený, že mají dvě děti najednou. „Jedí ve stejný čas a stejné jídlo, stejně spí, prostě hodně věcí zvládáte naráz. Je to lepší než mít roční a tříleté,“ pochvaluje si přízeň osudu otec.
S přehledem zvládal i domácnost. „Pere pračka, vaří kamna,“ rozhazuje rozverně rukama. Po očku pořád sleduje děti. Povídáme si v rekreačním parku na Benediktu. Lenka s Josefem juniorem právě lezou na provazového pavouka.

„Samozřejmě jsem chodil do parku na lavičku a povídal si s maminkami o ženských věcech. Ale kočárek jsme brzy zrušili. Pepča chodil v šesti měsících. Přes zimu jsem vozil děti na saních a na jaře už běhaly obě,“ říká Hylena.
A kde se v něm bere tolik vnitřní pohody po boku dvou malých dětí?
„V první řadě si musíte umět zorganizovat čas. Pak se z života stane permanentní mejdan. Když uvaříte na dva dny, víte, že druhý den máte volno,“ radí muž v domácnosti.

Musí samy chtít

Když Lenka s Pepčou nastoupili do mateřské školy, začal pomáhat manželce s účetní firmou. „Žena má kancelář a já pracuji doma,“ vysvětluje Hylena. Po prázdninách půjdou děti do první třídy. Slézají z pavouka a přibíhají k nám. Lenka tvrdí, že bude policistkou. Pepča chce být kuchařem. „Skoro pořád doma vařím,“ říká. Z rukávu „sype“ recept na krupicovou kaši. „Nikdy je k ničemu nenutíme. Nahodíme nápad a musí samy přijít, že něco chtějí dělat, učit se číst, kreslit a tak,“ naznačuje výchovnou taktiku otec. O sourozencích dvojčat zatím s manželkou nepřemýšlejí. Ale jestli by znovu zůstal doma, by si prý rozmyslel.

S mužem to zamává

Když bylo Štěpánovi sedm měsíců a začal baštit jinou stravu než mateřské mléko, zůstal s ním doma na mateřské Tomáš Gregor z Mostu. „Manželka měla vyšší příjem než já a výbornou práci. Dlouho jsme nepřemýšleli, kdo z nás dvou půjde na mateřskou,“ prozrazuje Tomáš Gregor.

Je sportovní typ a byl zvyklý pořád něco dělat. „Trochu to se mnou zamávalo. Je to úplně jiný životní rytmus,“ přiznává vysoký muž, profesí tesař a truhlář. Dostal rozpis, co, kdy a jak má Štěpánovi připravit a striktně se ho držel. „Manželka všechno připravila, vymyslela a já jen konal podle jejích rad,“ říká Gregor. Štěpán se v noci často budil. „V jedenáct dostal sunar, vydržel do jedné, pak znovu brečel. A tak to šlo dokola. Mám od té doby slabé a narušené spaní. Pořád jsem ve střehu,“ sděluje prožitky Gregor.

Mateřská mu změnila život. Ke své profesi se nevrátil. Když syn dorostl do školkového věku, doplnil si vzdělání a začal pracovat jako vychovatel v dětském domově.
A pak přišla manželka znovu do jiného stavu. Před osmi měsíci se Gregorům narodil Vojta. Situace je ale jiná než při prvním synovi.

„Nechtělo se mi znovu zůstat doma. Manželka může pracovat doma, já dva dny dělám a dva dny mám volno, tak se u Vojty střídáme. Navíc jsme zapojili babičku. A jde to,“ říká Gregor a z proutěného košíku podává staršímu synovi Štěpánovi loupáček a sklenici moštu.Na zahradu před dům přinese v baby vaku i malého Vojtu. Právě se probudil po obědě a pozoruje tátu i brášku.
„Pořád vymýšlím blbiny. Jde mi to výborně. Doma i v dětském domově. Baví mě si s dětmi hrát a něčím je překvapovat. Když na to přijde, dovedu být houpačkou i prolézačkou,“ konstatuje Tomáš Gregor. „Dřív ženy dřely na poli a ještě pečovaly o ranec dětí. My máme pračky, myčky, papírové pleny a ještě hledáme cesty, jak si práci usnadnit. Ale i tak to nemají ženy jednoduché. A nezávidím jim to,” oceňuje všechny „kolegyně” matky Gregor.

Patří muž na mateřskou dovolenou?