Technologičtí obři se spojují proti terorismu, budou sbírat "digitální otisky prstů"

Teroristé na videu Islámského státu Boje proti Islámskému státu (ilustrační foto)

Teroristé na videu Islámského státu Boje proti Islámskému státu (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Boje proti Islámskému státu (ilustrační foto)
Boje proti Islámskému státu (ilustrační foto)
Boje proti Islámskému státu (ilustrační foto)
Boje proti Islámskému státu (ilustrační foto)
Boje proti Islámskému státu (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Facebook, Twitter, YouTube a Microsoft se spojují proti terorismu. Chtějí sledovat obsah svých online služeb a bránit šíření videí, obrázků a obecně čehokoliv, co propaguje terorismus. Firmy se dohodly na založení společné databáze „digitálních otisků prstů“.

Společným cílem zúčastněných firem má být co nejrychlejší identifikace obsahu propagující terorismus a zabránění jeho šíření. To v praxi znamená, že budou indexovat fotografie a videa Islámského státu a jemu podobných. Novinkou bude databáze „digitálních stop teroristů“, kterou všechny čtyři firmy budou sdílet. 

Když jedna společnost na své službě nežádoucí materiál odhalí, zbylé společnosti se o tom dozvědí a pak každá z nich podle svých pravidel rozhodne, jak s obsahem naloží. "Doufáme, že naše spolupráce povede k efektivnějšímu boji s online obsahem teroristických organizací (...) V našich službách nemá propagace terorismu žádné místo," uvádějí firmy v oficiálním prohlášení.

Firmy budou využívat technologii PhotoDNA, která byla vyvinutá Microsoftem a používá se ji například Národní centrum pro pohřešované a zneužívané děti k identifikaci fotografií zneužívání dětí.

Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft uvedly, že databáze by měla fungovat od příštího roku. Zúčastnění IT obří zvažují přizvat ke spolupráci také další firmy z oboru.

Provozovatelé online služeb jsou dlouhodobě pod tlakem úřadů a vlád po celém světě, že dávají příliš prostoru k šíření myšlenek teroristických organizací, jako je například Islámský stát. 

Jourová: Facebook, Twitter a Microsoft jsou pomalí při mazání hate speech

Na konci května letošního roku podepsaly technologické společnosti Facebook, Twitter, Youtube (Google) a Microsoft dohodu, v niž se zavázaly přísněji dohlížet a bojovat proti nesnášenlivosti na sociálních sítích. Primárním bodem je odstraňování tzv. hate speech do 24 od nahlášení.

Po půl roce od uzavření dohody si nechala provést eurokomisařka Věra Jourová, která za vznikem dohody stála, studii jejího plnění. S výsledky však Evropská komise spokojená není. Společnosti prý neplní stanovenou dobu na mazání závadného obsahu a do 24 hodin přezkoumají pouze 40 procent nahlášených příspěvků. Do 48 hodin je to potom 80 procent obsahu. Nejrychlejší je v tomto ohledu Youtube, nejpomalejší naopak Twitter.

V rozhovoru pro Financial Times Jourová řekla, že by měly technologické firmy v příštích měsících přesvědčit evropskou komisi o tom, že není třeba legislativního nařízení, které by mazání tzv. hate speech nařizovalo. Podle eurokomisařky by zároveň měly tyto firmy více pracovat se svojí odpovědností při boji s nenávistí, radikálním vyjadřováním a falešnými zprávami v online prostoru, především na sociálních sítích.

Zdroj: Živě.cz